Početna Kultura Izložba “Identitet(i). Predstave žena u srpskom slikarstvu (1918–1941)” od sutra u Galeriji...

Izložba “Identitet(i). Predstave žena u srpskom slikarstvu (1918–1941)” od sutra u Galeriji Matice srpske

0

Izložba “Identitet(i). Predstave žena u srpskom slikarstvu (1918–1941)” autora i kustosa Nikole Ivanovića svečano će bti otvorena u petak, 23. aprila, u 20 časova u Galeriji Matice srpske.

Na otvaranju će govoriti upravnica Galerije Tijana Palkovljević Bugarski, pomenuti autor Nikola Ivanović, dok će izložbu svečano otvoriti ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Kako je pitanje identiteta jedno od najprisutnijih u naučnom i umetničkom diskursu poslednje dve decenije, izložba svojim problemskim karakterom ukazuje na sveprisutnost identitetskih raznolikosti i preispituje pojam identiteta kroz vizuelnu kulturu između dva svetska rata.

Više od 70 izloženih eksponata iz kolekcije Galerije Matice srpske i brojnih muzejskih ustanova u zemlji kao što su Narodni muzej u Beogradu, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Muzej pozorišne umetnosti Srbije, Muzej grada Beograda, Kuća legata, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Galerija Milene Pavlović Barili, kao i radovi iz nekoliko privatnih kolekcija podeljeni su u četiri celine posvećene problemima razumevanja i reprezentacije identiteta:

– Nacionalno: Između Istoka i Zapada, tradicije i modernosti,
– Glumica kao moderna žena: Pol, profesija, emancipacija,
– Kvir: Telo, rod i predstava i
– Sopstvo: Sa ove i one strane proscenijuma.

Tokom trajanja izložbe svakog petka biće priređen raznovrstan prateći program posvećen (ne)jednakosti i raznolikosti prisutnih u svim epohama. Takođe, za najmlađe posetioce svakodnevno je dostupan porodični vodič specijalno osmišljen za izložbu.

Izložbu prati srpsko-engleska publikacija, čiji je autor Nikola Ivanović.

Izložba se otvara uz poštovanje epidemioloških mera koje su na snazi.

Svi zainteresovani posetioci koji ne budu u mogućnosti da prisustvuju otvaranju izložbe imaće priliku da uživo prate događaj na društvenim mrežama Galerije Matice srpske, kao i putem YouTube kanala Color Media Communications.

Foto: Galerija Matice srpske