Početna Crna hronika Bez krivičnog postupka protiv nastavnika OŠ “Žarko Zrenjanin” zbog slanja SMS-a učenici

Bez krivičnog postupka protiv nastavnika OŠ “Žarko Zrenjanin” zbog slanja SMS-a učenici

0

Protiv nastavnika u Osnovnoj školi “Žarko Zrenjanin” Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu neće voditi krivični postupak zbog SMS poruke koje je polovinom maja razmenio sa učenicom koja je tada pohađala sedmi razred ove škole.

“Novosti” pišu da na osnovu prikupljenih dokaza Tužilaštvo nije našlo elemente krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti. Navode da je takva odluka usledila posle dobijene beleške iz policije, ali i obaveštenja od nastavnika istorije, oca deteta i direktora škole, zajedno sa slikom poslatih i primljenih SMS-ova.

– Iz svega iznetog nismo našli da postoje osnovi sumnje da je počinjeno krivično delo za koje se krivično gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Tužilaštvo se nije upuštalo u ocenu da li je primerena ili neprimerena ostvarena komunikacija učenice i nastavnika – kažu u Tužilaštvu.

Dodaju da je na školskom rukovodstvu da proceni da li je navedena komunikacija u skladu sa opštim aktima škole i da li postoji neka druga odgovornost, disciplinska ili slično.

Nastavnik je i dalje na bolovanju, a na ovo odsustvo je otišao odmah pošto su roditelji učenice obavestili nadležne u školi o poruci koje je prosvetni radnik preko “vajbera” prosledio devojčici. U školi navode da će se postupiti po protokolu.

– Kada se vrati na posao, sastaće se školski tim za zaštitu dece od nasilja. Protiv njega će sigurno biti pokrenut postupak, koji – znaće se uskoro – kaže za “Novosti” direktor OŠ “Žarko Zrenjanin” Žarko Mušicki.n

Komunikacija preko društvenih mreža, mobilnim telefonima i slanjem SMS-a između đaka i predavača nije zabranjena, ali nije ni preporučljiva, prenose “Novosti”.

Psiholog Ivan B. Ogrizović smatra da profesori ne bi trebalo privatno da komuniciraju sa đacima van škole, ukoliko nije opravdano, jer se time smanjuje autoritet. Na školskom nivou bi trebalo doneti odluku o etičkim kriterijumima, a ukoliko je zbog gradiva neophodna takva komunikacija, u tom slučaju da se formira školska grupa.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay