Početna Politika Čanak: Sprečiti skup podrške Mladiću, a Srebrenicu uvrstiti u udžbenike

Čanak: Sprečiti skup podrške Mladiću, a Srebrenicu uvrstiti u udžbenike

0

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je juče da održavanje skupa podrške Ratku Mladiću u Banjaluci, i to 11. jula, nije samo gruba uvreda žrtava genocida u Srebrenici nego još jedan veliki udarac pomirenju, najpre u Bosni i Hercegovini, a zatim i čitavom regionu.

Prema njegovim rečima, Vlada Republike Srbije trebalo bi da iskoristi svoj politički uticaj na Vladu Republike Srpske i izdejstvuje sprečavanje tog skupa.

– Naredni korak trebalo bi da bude da se poglavlje o tragediji u Srebrenici, najvećem zločinu posle Drugog svetskog rata, kao i Deklaraciju, koju je Narodna skupština Republike Srbije usvojila 2010. godine, uvrsti u udžbenike i nastavni program škola – istakao je Čanak u saopštenju za javnost.

Ocenio je da bi to dalo neizmeran doprinos suočavanju sa prošlošću, pomirenju i jačanju dobrosusedske saradnje a, kako je rekao, pomoglo bi mnogo više od ulaganja pet miliona evra u projekte u Srebrenicu.

– Liga socijaldemokrata Vojvodine je i ranije zahtevala da se Srebrenica uvrsti u udžbenike i nemamo nameru da od toga odustanemo, jednako kao što ne odustajemo ni od svih drugih svojih zalaganja – poručio je Čanak.

Lider LSV najavio je da će delegacija te stranke i ove godine kao i svih prethodnih 11. jula prisustvovati pomenu u Potočarima kako bi odali poštu žrtvama genocida u Srebrenici.

Izvor: Blic
Foto: lsv.rs