Početna Crna hronika Četiri godine zatvora Zemuncu uhvaćenom sa eksplozivom za bivšeg policajca na Detelinari

Četiri godine zatvora Zemuncu uhvaćenom sa eksplozivom za bivšeg policajca na Detelinari

0

Viši sud u Novom Sadu osudio je na četiri godine zatvora Đ. M. (29) iz Zemuna za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Obrazlažući presudu sudija Vidoje Mitrić je rekao da se sudsko veće za ovu kaznu odlučilo imajući u vidu da je u pitanju neosuđivano lice, nesvršeni student prava, da je priznao krivicu, bio iskren, pojasnio kako se našao u toj situaciji i pokazao iskreno kajanje.

Vreme provedeno u pritvoru od 5. aprila prošle godine osuđenom će se računati u kaznu zatvora, a sud mu je pritvor produžen do upućivanja na izdržavanje zatvorske kazne.

Okrivljeni je na početku suđenja u potpunosti priznao delo koje mu se stavlja na teret, a to je da je 5. aprila 2020. godine u ulici Ilije Birčanina 13 neovlašćeno nosio eksploziv velike razorne moći s daljinskim aktiviranjem.

On je na suđenju ispričao da je živeo u Zemunu s roditeljima koji su finansirali njegovo studiranje na Pravnom fakultetu u Beogradu, da je počeo da radi kao dostavljač kada je ponovio godinu, ali da je posao ostavio jer je bio naporan i da je onda, jer je bio nezaposlen, pozajmio 50.000 dinara od poznanika iz kraja čije ime nije želeo da kaže jer se plaši za svoju bezbednost.

“Iako je rekao da ne moram da žurim sa vraćanjem duga, početkom aprila je tražio da mu hitno vratim pozajmicu. Bio je neprijatan i pošto nisam bio u prilici da to učinim, predložio mi je da donesem jedan paket iz Novog Sada i da ne moram da vratim dug”, naveo je osuđeni i sudu rekao da mu poznanik nije rekao o čemu je reč.

Pošto je došao u Novi Sad, sa tim poznanikom je otišao u zgradu i iz svetlarnika lifta uzeo paket, a po izlasku ga je presrela policija i uhapšen jer je unutra nađen eksploziv.

Eksploziv je nađen u zgradi bivšeg policajca Dalibora Bogdanovića Boće koji je prethodno u nekoliko navrata bio meta napada, a 2019. godine je teško ranjen nakon eksplozije bombe ispod automobila. Eksploziv koji je Markov uzeo se povezivao sa slučajem od januara 2020. godine kada je u zgradi na biciklu nađen mobilni telefon sa izolir trakom iz kojeg su virile žice.

Podsetimo da se Bogdanović duže od pola godine nalazi u bekstvu zbog učestvovanja u ubistvu Uroša Stefanovića i ranjavanja Gorana Kovačevića Goranca.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay