Početna Crna hronika I devojčice u kriminalu

I devojčice u kriminalu

0

246480-be2be22c-25de-11e3-ab6c-77cc9f67341e

Broj rasvetljenih krivičnih dela u Novom Sadu, koja su počinili maloletnici je povećan, a među onima koji su zaradili prijave nalazi se i grupa agresivnih maloletnica.

One su teško povredile vršnjakinju, a terete se i za ugrožavanje sigurnosti, jer su slale preteće SMS poruke. Rasvetljena su i razbojništva ispred dve novosadske srednje škole, a otkriveni su i nasilnici u Limanskom parku. Nadležnom tužilaštvu podnete su 603 krivične prijave, čak i protiv roditelja.

“Na smanjenje krivičnih dela među maloletnicima znatno je uticala dobra saradnja policije sa nadležnim tužilaštvom, Centrom za socijalni rad i drugim institucijama. Koordinisan i efikasan rad svih doprineo je da maloletničkih bandi bude manje”, navodi rukovodilac grupe za suzbijanje maloletničke delinkvencije Daliborka Vojvodić Tomović.

Ta saradnja je, po rečima sagovornice, svakodnevna. U slučajevima kada se maloletni prestupnici prepoznaju, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom se lišavaju slobode, a posle krivičnog postupka izriču im se vaspitne mere. Nekoliko njih se nalazi u vaspitno popravnim domovima. Među krivičnim delima, koja čine golobradi dečaci i njihove vršnjakinje, doduše u manjem broju, prednjače krađe.

U određenom broju krivičnih dela pojavljuju se i deca mlađa od 14 godina, krivično neodgovorna, ali se u određenim slučajevima prijave podnose protiv njihovih roditelja, zbog zapuštanja. Novosadska policija je uspela da rasvetli sva krivična dela sa elementima nasilja.

“Vršnjačko nasilje u školama je često prisutno upravo u ovoj populaciji. Na te pojave reagujemo i preventivno kroz predavanja i tribine o bezbednom detinjstvu, trgovini decom, alkoholizmu i drogama, sprečavanju elektronskog nasilja. Predavanjima na ove teme prisustvovalo je oko 15.000 đaka”, predočava Vojvodić Tomović.

U akciji “Školarac”, čiji je cilj veća bezbednost u školama i njihovoj blizini, u prethodnoj školskoj godini zaplenjeno je 18 grama heroina, 100 grama marihuane, pet pištolja i 52 komada hladnog oružja. Proveravano je 6.000 osoba, a 77 ih je privedeno.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija