Početna Crna hronika Izrečena presuda za trgovinu narkoticima i posedovanje oružja

Izrečena presuda za trgovinu narkoticima i posedovanje oružja

0

U Višem sudu u Novom Sadu u dugotrajnom postupku izrečena je nepravosnažna presuda na ukupno petnaest i po godina zatvora za preostalih četvoro optuženih za dilovanje dvadesetak kilograma narkotika u Novom Sadu i za posedovanje oružja, za šta su bili okrivljeni pre oko pet godina.

Novosađanin Mladen Lalušić osuđen je na četiri i po godine zatvora zbog neovlašćene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga, a njegova supruga Jelena na tri godine za isto delo, dok su oboje oslobođeni optužbi u vezi sa oružjem.

Dragan Milošević osuđen je na tri i po godine zbog droge, a Nenad Živojinov, koji je u vreme izvršenja krivičnog dela bio maloletan, osuđen je na četiri i po godine zatvora zbog droge i oružja.

Predsednik veća, sudija Vidoje Mitrić, ocenio je prilikom obrazlaganja presude da su transkripti koji su korišćeni u postupku prikupljeni na zakonit način.

“Uvažili smo stavove branilaca koji su tvrdili da nije reč o organizovanoj grupi. Godine okrivljenih, pre svega, kao i sam način kako su počinjena krivična dela upućuje na zaključak da se ne radi o grupi. Kazna Živojinovu je minimalna, jer je u vreme izvršenja dela imao sedamnaest godina. Najstariji u to vreme Mladen Lalušić je imao u to vreme dvadeset dve godine, a takođe smo uzeli u obzir i sve ostale činjenice kod ostalih okrivljenih”, naveo je sudija Mitrić.

“Jelena Lalušić je imala izuzetno korektno držanje sve vreme tokom postupka, ali naročito smo uzeli u obzir to da je ona majka dvoje vrlo male dece. Takođe, uzeto je u obzir i to da niko od okrivljenih nije ranije osuđivan. Ipak, nije do kraja razjašnjeno šta je motiv zbog čega je ovo delo počinjeno”, dodao je Mitrić.

Podsetimo, šestorka je lišena slobode pre pet godina, a na teret im se stavljalo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, kao i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. Taksista Dragoljub Mušović i Vladimir Blašković, koji je u vreme izvršenja dela bio maloletan, sklopili su sporazum o priznanju krivice.

Na početku glavnog pretresa svi okrivljeni su izjavili da su razumeli optužnicu, ali da ne priznaju dela koja im se stavljaju na teret.

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay