Početna Crna hronika Maloletnici u Srbiji sve brutalniji: Najsuroviji u Novom Sadu

Maloletnici u Srbiji sve brutalniji: Najsuroviji u Novom Sadu

0

Po podacima, u toku prošle godine registrovana su 7.562 maloletna počinioca krivičnih dela, i to najviše na teritoriji Apelacionog tužilaštva u Novom Sadu – ukupno 2.333, čak nekoliko stotina više nego na području beogradske apelacije, koja je i najveća, gde ih je registrovano 1.989, dok je na području Apelacionog tužilaštva u Nišu bilo 1.696 prijavljenih.

Česti napadi, tuče, razbojništva u poslednjih nekoliko meseci doveli su i do tragičnih ishoda.

Poslednji dokaz za to je ubistvo Martina Barne (17) u Novom Kneževcu. Njega su, kako se sumnja, sredinom prošle nedelje u parku u toj potiskoj varoši nasmrt pretukla četvorica mladih: jedan od 19, jedan od 18 godina i dvojica maloletnih, od 15 i 16 godina. Oni su Martina, nakon kraće rasprave i svađe, šutirali, udarali nogama i rukama.

Obdukcijom je utvrđeno da je Barni od udaraca u stomak pukla jetra te da je usled toga nastupila smrt.

Još tragičnije je saznanje da je ista četvorka Martina pretukla meseca ranije u centru tog grada i da niko nije reagovao.

Osumnjičeni za ubistvo sada su iza rešetaka, ali ostaje gorak utisak da se tragedija mogla sprečiti.

Mladi delinkventi koji počine ubistvo sve manje koriste vatreno oružje. Umesto toga, sve više se upotrebaljavaju pesnice, noževi, bejzbol-palice, štangle, kamenje… Posebno zabrinjava to što pogađaju vitalne delove tela, najčešće srce i stomak.

Stručnjaci kažu da su uzroci maloletničkih ubistava različiti: nizak stepen samokontrole, bes, pripadnost različitim navijačkim i vršnjačkim grupama, osećaj poniženosti, uvređenosti, kao i želja za osvetom. Maloletnici su daleko suroviji nego ranije. Imaju potrebu da se svete, i u tome pokazuju upornost. Povodi za tuče i svađe, koje najčešće završe tragično, u najvećem broju slučajeva su trivijalni i leže u dubljim faktorima ličnosti, psihološkoj i psihosociološkoj strukturi.

Povode traže u beznačajnim rečenicama, krivo protumačenim pogledima. U velikom broju slučajeva ubistva se počine i pod uticajem droge i alkohola.

Kazna zatvora, kako predočavaju poznavaoci te problematike, izriče se određenoj kategoriji maloletnika. U obzir se uzimaju sve okolnosti: način na koji je delo izvršeno, da li se radi o starijem maloletniku (od 16 do 18 godina), da li je izvršio delo za koje je propisana kazna preko pet godina. Osim toga, kazna zatvora se izriče i ukoliko sud nađe da izricanje vaspitne mere ne bi bilo opravdano zbog visokog stepena krivice, prirode i težine izvršenog krivičnog dela.

Ocena ličnosti maloletnika je u prvom planu. Ima dece iz dobrih porodica, koja nikada nisu bila u sukobu sa zakonom. Ali, u određenom trenutku se nisu snašla, pala su u afekat, doživela veliki stepen straha i u trenutku izvršenja dela bila su u stanju smanjene uračunljivosti.

Međutim, ima i dece iz porodica u kojima je izraženo nasilničko ponašanje, a jedan od roditelja već je na robiji. Oni na ulici nalaze potvrdu svoje ličosti i ona je ta koja ih vaspitava. Radi se o porodici u kojoj vladaju poremećeni odnosi, gde postoje teški oblici vaspitne zapuštenosti maloletnika. Takva deca su na niskom stepenu intelektualnog razvoja, a sve se to dešava u adolescenciji, dok nije oformljen sistem vrednosti.

Podaci Republičkog javnog tužilaštva izneti u godišnjim izveštajima o radu javnih tužilaštava, koji su javno dostupni, pokazuju da se u ovoj deceniji najviše maloletnih delinkvenata našlo na krivičnim prijavama u toku 2010. godine, čak 8.571, pa naredne 2011, kad ih je prijavljeno 8.239, a u tim brojkama bilo je oko 13 odsto mlađih od 14 godina, dece, protiv kojih se ne može voditi krivični postupak, saglasno Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica.

Po izveštaju, prošle godine, od ukupnog broja prijavljenih maloletnih lica, bilo je 1.435 izvršilaca mlađih od 14 godina, koji ne podležu krivičnom progonu te je iz tog i drugih pravnih razloga odbačeno 3.246 prijava.

Posle okončanog pripremnog postupka, kako se navodi u izveštaju, sudu su predata 1.984 predloga za izricanje krivične sankcije maloletnim izvršiocima krivičnih dela, od toga 582 za mlađa maloletna lica.

Po podacima Republičkog javnog tužilaštva, prošle godine 13 osoba je ubijeno rukama maloletnika, a čak pet slučajeva kvalifikovano je kao krivično delo teškog ubistva.

Sudovi za maloletnike su lane osudili na zatvorske kazne desetoro maloletnih prestupnika, a za 172 delikventa izrečena je zavodska vaspitna mera.

Maloletnici su tokom prošle godine počinili 165 krivičnih dela teške telesne povrede i 775 lake telesne povrede, navodi se u izveštaju Tužilaštva.

Zbog krivičnih dela učestvovanja u tuči i ugrožavanja opasnim oruđem u tuči i svađi, lane su registrovana 73 maloletna izvršioca, što je, kako se konstatuje u izveštaju za 2018. godinu, 82 odsto više nego 2017.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay