Početna Crna hronika Najčešće u centru, na Detelinari i Klisi: Tuče česte u zoru ispred...

Najčešće u centru, na Detelinari i Klisi: Tuče česte u zoru ispred lokala brze hrane

0

Pet slučaja remećenja javnog reda i mira dnevno evidentirano je u prvoj polovini ove godine na području Južnobačkog okruga, koji pokriva novosadska Policijska uprava.

Godinama je najviše tih prekršaja s elementima nasilja, kao što su učestvovanje u tuči, drsko i bezobzirno ponašanje, a mahom se čine u pijanom stanju ili pod uticajem droge, na ulici, u ugostiteljskim objektima i ispred njih, i to između 22 sata i 6 ujutro.

Oko polovine prekrašaja počini se na području Novog Sada, a ostali na teritorijama preostalih 11 opština u južnoj Bačkoj. Ipak, neke novosadske policijske ispostave, kao što su Stari grad, Detelinara ili Klisa, podnose pojedinačno i duplo više prekrašajnih zahteva nego stanice u Bačkoj Palanci, Vrbasu, Bečeju i drugim mestima u okrugu.

Udarno vreme za problematične događaje je kad se zatvaraju lokali, kad se stvori gužva od onih koji su pod dejstvom alkohola krenuli kući i često im je dovoljan samo nečiji pogled, protumačen kao negativan, ili neki drugi banalan razlog da bi došlo do ekscesa i problema.

Incidenti koji se sankcionišu iz Zakona o javnom redu i miru, česti su pred zoru u gužvama ispred objekata brze hrane, gde se ljudi posle provoda sreću pijani ili drogirani.

“Najviše prekršaja remećenja javnog reda i mira je na ulici, odnosno na mestima gde ima ‘načičkanih’ ugostiteljskih objekata, ali ove godine je zabeležen i njihov smanjen broj. Možemo govoriti o povoljnom stanju bezbednosti, pogotovo jer u pomenutom periodu nije bilo težih slučajeva narušavanja javnog reda i mira, kao što su, na primer, masovne tuče ili sukobi navijačkih grupa”, ocenjuje za “Dnevnik” načelnik uniformisanog sastava novosadske Policijske uprave Predrag Veličković.

On navodi da jeu prvih šest meseci 2019. evidentirano oko 900 javnih okupljanja, a na njima nije dolazilo do narušavanja javnog reda i mira, ni na sportskim događajima, ali ni na fudbalskim utakmicama na koje su redovno dolazili brojni navijači gostujućih ekipa.

“Valja napomenuti da vatreno oružje ne zatičemo često, ali u poslednje vreme primetno je da jedan broj mladih nosi uz sebe verne replike pištolja, što predstavlja prekršaj po Zakonu o oružju i municiji jer ukoliko takav predmet nosi na javnom mestu, time se izaziva uznemirenje građana. Takođe, nije retkost da pronađemo neku vrstu gasnog pištolja, odnosno startnog oružja. To se sve oduzima i, nakon veštačenja, podnosi se prekršajna ili krivična prijava, u zavisnosti od nalaza i mišljenja sudskog veštaka”, navodi Veličković.

Tradicionalno više od polovine počinjenih prekršaja su oni koji se odnose na vređanje, vršenje nasilja, pretnju i tuče. Slede zahtevi za pokretanje prekršajnih postupaka zbog drskog i bezobzirnog ponašanja, svađe, vike i buke, vređanja policijskih službenika, prosjačenja, propuštanja obaveštavanja o narušavanju javnog reda i mira (što se odnosi na ugostiteljske objekte), prostitucije, prodaje alkoholnog pića licima pod očiglednim uticajem alkohola…

U prvoj polovini godine proveren je identitet, odnosno legitimisano je 75.000 građana, što je oko polovinu više nego u istom periodu lane, što je rezultiralo povećanim brojem pronađenih lica po poternicama i policijskim potragama.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay