Početna Crna hronika Nova kovid bolnica kod Novog Sada imaće između 400 i 500 mesta

Nova kovid bolnica kod Novog Sada imaće između 400 i 500 mesta

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je za RTS da će grad Novi Sad za nekoliko dana predložiti potencijalne lokacije za novu kovid bolnicu, koja će biti kapaciteta između 400 i 500 kreveta, uglavnom intenzivne i poluintenzivne nege.

On je rekao da je nova bolnica „sjajna vest“ za Vojvodinu i taj deo Srbije, dodajući da je Novi Sad prirodna lokacija i zbog kadrova i zbog infastrukture. Dodaje da je Grad krenuo da priprema predlog lokacija i da će predočiti premijerki i predsedniku države.

– To je put kojim možemo da imamo opštu bolnicu. Novi Sad nema opštu bolnicu, fali nam taj sekundarni nivo, to je koncept koji smo dugo čekali, to je presudno za čuvanje zdravlja, ta bolnica se neće gasiti kad ode korona – naglašava gradonačelnik Novog Sada.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pre nekoliko dana da bi u okolini Novog Sada trebalo da se gradi treća kovid bolnica, nakon onih koje su sagrađene u Batajnici i Kruševcu. On nije dao detaljnije informacije o toj ideji, niti o lokaciji, kapacitetu, vremenu ili ceni gradnje, osim da je o novom zdravstvenom objektu, kako je rekao, razgovarao sa Vladom Srbije.

Prema podacima koje je prikupio list „Danas“, u Novom Sadu ima oko 650 kreveta u kovid bolnicama. U Kliničkom centru Vojvodine u 11 klinika ima oko 500 (popunjeno 175), 105 u Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici (na lečenju 52) i 35 u Vojnoj bolnici u Petrovaradinu.

Izvor: RTS, Danas
Foto: Pixabay