Početna Crna hronika Odloženo suđenje za ubistvo beskućnika u Novom Sadu, četvorka pred sudijom 28....

Odloženo suđenje za ubistvo beskućnika u Novom Sadu, četvorka pred sudijom 28. decembra

0

Suđenje Miodragu Mikcu (41) iz Beograda, Miši Todoroviću (44) iz Novog Sada, Zorici Dikić (38) iz Petrovaradina i Željku Milašinu (46) iz Feketića, za ubistvo beskućnika Aleksandra Popovića (34) iz Beograda, odloženo je juče jer se čeka odluka o žalbi koju je uložila odbrana zbog odbijanja predloga o angažovanju stručnog savetnika.

Na narednom ročištu, koje je zakazano za 28. decembar, trebalo bi da budu saslušani veštaci.

Optužnenima se stavlja na teret da su 30. oktobra prošle godine u novosadskoj Kineskoj četvrti na svirep način lišili života beskućnika Aleksandra Popovića, čime su izvršili krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Podsetimo, glavni pretres u ovom krivičnom postupku otvoren je 1. septembra u Višem sudu u Novom Sadu, kada su saslušani okrivljeni, koji su izneli svoju odbranu.

Optuženi Miodrag Mikac je ispričao da su, pre nemilog događaja, pili alkohol i slušali muziku, da bi u jednom momentu, pokojni Popović, bez ikakvog povoda, izvadio sataru i krenuo da ga udari. On je, prema njegovim rečima, uspeo da eskivira udarac, a potom su svi počeli da udaraju sada pokojnog Aleksandra. U jednom trenutku je video sataru u rukama Željka Milašina i viknuo: „Ne, Željko, nemoj satarom“ i on ju je bacio.

Mikac je napomenuo da je nudio pomoć pokojnom Popoviću i da ne zna šta se dešavalo nakon njegovog odlaska. Sutradan je ponovo došao, malo pričao s Popovićem, a kasnije je saznao da ne diše.

Drugookrivljena Zorica Dikić je navela da joj nije jasno zašto je Mikac nju nabrojao među one koji su nasrnuli na pokojnog Popovića, s kojim je svojevremeno bila u emotivnoj vezi. Ona je istakla da nije bila prisutna kada je izbio sukob između četvorice muškaraca, a kada je od tadašnjeg momka, odnosno verenika, otišla u sobu gde su bila ova četvorica, zatekla je trojicu okrivljenih i Acu kako leži na dušeku. Pitala ga je kako je i ponudila da zove hitnu pomoć, ali je on odbio.

Okrivljeni Miša Todorović je istakao da nisu imali nameru da liše života Popovića koji je, kako je naglasio, pre kritičnog događaja pao niz stepenice.

U dosadašnjem postupku svoje iskaze su dali i svedoci Saša Obrenov (32) i Mladen Tomić zvani Đomla (49).

Obrenov je izjavio da nije bio prisutan kada je došlo do sukoba, ali da zna onoliko koliko su mu ispričali Mikac i Todorović. Rekli su da ih je Popović prvi napao satarom, da su u samoodbrani skočili, oduzeli mu sataru i počeli da ga tuku i šutiraju u predelu tela.

Mladen Tomić je, kako je rekao, čuo za sukob s pokojnim Aleksandrom Popovićem od Mikca koji je došao kod njega s Milašinom.

“Aleksandar je, iz čista mira, krenuo satarom na Mikca koji ga je eskivirao, a onda su mu oduzeli sataru i nastala je tuča”, rekao je Tomić i dodao da niko nije spomenuo da je satara, koju je Mikac doneo kod njega i dao mu da je skloni kako je neko u Kineskoj četvrti ne bi zloupotrebio, korišćena u tuči. Tu sataru je on odložio u viseći deo u kuhinji, gde je policija i pronašla.

Prema navodima optužnice, 30. oktobra prošle godine, Aleksandar Popović je izvadio sataru iz unutrašnjeg džepa svoje jakne i bez ikakvog povoda njome pokušao da udari okrivljenog Miodraga Mikca koji je izbegao udarac i odgurnuo ga ka Željku Milašinu, koji mu je oteo sataru i udario ga bočnom širokom stranom koju je potom odbacio. Zatim su svi nasrnuli na Popovića koji je pao, a onda mu zajednički zadavali više udaraca pesnicma i nogama.

Oštećeni je tom prilikom zadobio teške telesne povrede opasne po život pa je, usled krvarenja, prouzrovano zatajenje moždanih funkcija, usled čega je 1. novembra nastupila smrt, navodi se u optužnici zamenika višeg javnog tužioca Jelene Stojaković Mustakas.

Beživotno telo nesrećnog čoveka pronašao je jedan od beskućnika koji je to odmah prijavio policiji koja je ubrzo uhapsila Mikca, Todorovića i Zoricu Dikić, ali i Predraga Todorovića (36) iz Bukovca i Mladena Tomića, državljanina Hrvatske, koji nije imao prijavljeno prebivalište u Novom Sadu. Nešto kasnije, uhapšen je i Željko Milašin koji je bio u bekstvu i za kojim je bila raspisana poternica.

Iako su se Mladen Tomić i Predrag Todorović u početku sumnjičili da su izvršili krivično delo pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela, protiv njih je dalji postupak obustavljen, budući da istraga koja je sprovedena u odnosu na njih i prikupljeni dokazi nisu ukazali da su na bilo koji način pružali pomoć osumnjičenima za krivično delo teško ubistvo.

Izvor: Dnevnik.rs/D. Nikolić
Foto: Dnevnik.rs