Početna Kultura Nagrađena izdanja Kulturnog centra Novog Sada

Nagrađena izdanja Kulturnog centra Novog Sada

0
Foto: Pixabay

Dve poetske zbirke u izdanju Kulturnog centra Novog Sada ovenčane su književnim priznanjima: zbirka “Sekvoja” pesnika Enesa Halilovića nagrađena je „Kočićevim perom“, dok je Simon Grabovac dobitnik nagrade „Teodor Pavlović“ za zbirku “Duboka tišina”.

Foto: KCNS

Enes Halilović dobitnik je nagrade „Kočićevo pero” za zbirku poezije Sekvoja u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.

Nagradu dodeljuje Zadužbina „Petar Kočić Banja Luka – Beograd”.

U saopštenju žirija (Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković) navodi se da je Haliloviću nagrada dodeljena za „visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost lepoti Kočićeve misli i reči”, te da je zbirka tematski i problemski raznovrsna, stilski i jezički uravnotežena, poetički i filozofski utemeljena.

Žiri u sastavu prof. emeritus dr Sava Damjanov (predsednik), prof. dr Srđan Šljukić i Radovan Vlahović doneo je jednoglasnu odluku da nagrada “Teodor Pavlović” za najbolju knjigu pripadne Simonu Grabovcu za knjigu “Duboka tišina” (Kulturni centar Novog Sada, Novi Sad, 2021).

Foto: KCNS

Nagrada se dodeljuju u okviru manifestacije Dani Teodora Pavlovića koju organizuje Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa u saradnji s Maticom srpskom iz Novog Sada, pod pokroviteljstvom Opštine Novi Bečej.

Manifestacija će se održati po dvadeset i treći put u Novom Sadu i Novom Miloševu decembra 2022.

Izvor: RTV.rs
Foto: Pixabay, KCNS