Početna Crna hronika Peti put odloženo suđenje Tomislavu Bokanu za kupovinu glasova

Peti put odloženo suđenje Tomislavu Bokanu za kupovinu glasova

0

Postupak koji se u Osnovnom sudu vodi protiv lidera Narodnog pokreta Dinara – Drina – Dunav Tomislava Bokana i još šestoro zbog kupovine glasova na izborima 2012. godine u Novom Sadu, odložen je po peti put.

Bokan je tražio izuzeće sudije Gordane Latinović, koja je nedavno preuzela stari predmet, u trenutku kad je nameravala da otvori pretres, piše “Dnevnik”.

Naime, na jučerašnje ročište došli su samo branioci dvoje okrivljenih. Sudija Latinović je predočila optuženima da mogu angažovati druge branioce odmah ili će krenuti dokazni postupak bez njih jer, po zakonu, njihovo prisustvo nije obavezno za delo koje im se stavlja na teret.

Inače, branioci koji nisu došli na suđenje ponaosob su obavestili sud da traže odlaganje glavnog pretresa jer je jedan na putu, drugi na seminaru, a treći učestvuje u drugom postupku, koji je prihvatio nakon što je u januaru dobio poziv za ovo ročište. Bokan je tražio izuzeće sudije, obrazlažući da ona nije uvažila razloge odsustva njegovih branilaca.

Sudija je rekla da će pozive s terminom za naredno ročište stranke dobiti pisanim putem.

Podsetimo, suđenja Bokanu i drugim okrivljenima su više puta odlagana iz različitih razloga. Prva dva puta suđenje je odloženo zbog nedolaska Bokanovih advokata. Treći put suđenje je odloženo zbog nedolaska Bokana i druge optužene u ovom postupku, Slađane Rovčanin. Četvrti put postupak je odložen zbog toga što je predmet dodeljen novom sudiji Gordani Latinović pa je ona, usled nedovoljno vremena za kvalitetan uvid u spise, pomerila ročište.

Tužilaštvo Slađanu Rovčanin i Milovana Duvnjaka tereti da su dali novac nekim osobama da bi na izborima za odbornike Skupštine grada, održanim 6. maja 2012. godine, glasali u korist liste “Romska demokratska stranka – Tomislav Bokan”.

U optužnici piše da je u jednom kafeu okrivljenom Duvnjaku neidentifikovana osoba predala 30.000 dinara kako bi platio glasače. Takođe, okrivljenoj Slađani Rovčanin pripisuje se da je više puta telefonom pričala s Bokanom i od njega preuzela i obrazac, odnosno tabelu s oznakom “Romska demokratska stranka – Tomislav Bokan”, koju je pod rednim brojem s generalijama (ime, prezime, JMBG…) prethodno popunio prvookrivljeni Tomislav Bokan, a potom po tom modelu unosila podake i za građane koji su posmatrani kao “sigurni glasači”.

U optužnici stoji i da je Slađana Rovčanin po dolasku na glasačko mesto na Rumenačkom putu na dan održavanja izbora, nakon pribavljanja ličnih podataka od četvoro okrivljenih iz familije Vučenov, Antigone (31), Svetlane (53), Biljane (23) i Vladimira (35), s Duvnjakom njima dala novac, od 1.000 do 2.000 dinara, kao naknadu za glasanje. Bokan se tereti da je na taj način počinio krivično delo podstrekivanja davanja i primanja mita u vezi s glasanjem. Takođe, ostali optuženi terete se za davanje i primanje mita, ali po različitim stavovima, a svima je zaprećena kazna do tri, odnosno pet godina zatvora.

Na izborima održanim u maju 2012. godine, Novi Sad je ostao ubeležen kao mesto gde su se tokom glasanja za lokalne partije masovno kupovali glasovi za svega dve “crvene”, a za to do danas niko nije osuđen na robiju.

Autor: Dnevnik, 021