Početna Kultura Međunarodni festivala proze PROSEFEST u SNP-u

Međunarodni festivala proze PROSEFEST u SNP-u

0

Na sceni “Pera Dobrinović” Srpskog narodnog pozorišta u utorak, 18. aprila biće upriličeno svečano otvaranje Festivala proze PROSEFEST, jedanaestog po redu, u organizaciji Kulturnog centra Novi Sad, s početkom u 18 časova. Tom prilikom biće dodeljena Međunarodna književna nagrada “Milovan Vidaković” austrijskom književniku Peteru Handkeu. Razgovor sa ovogodišnjim dobitnikom vodiće Žarko Radaković, književnik i prevodilac dela Petera Handkea.

Ulaz je slobodan, a svi zainteresovani mogu svoju ulaznicu da preuzmu na Biletarnici Srpskog narodnog pozorišta do 18. aprila do 18 časova. Biletarnica SNP-a neće raditi za vreme uskršnjih praznika od 14. do 17. aprila. Prvi radni dan je 18. april.

Ovaj Međunarodni festival proznog stvaralaštva osnovan je 2007. godine (idejni tvorac i osnivač je prof. dr Sava Damjanov) sa osnovnom namerom da se književnost vrati svojim korenima, tačnije živom i neposrednom kontaktu autora sa čitalačkom publikom. Prvi Festival je, čitanjem, otvorio Milorad Pavić. Do sada je Festival proze okupio je do sada oko 90 pisca iz Srbije i pisce iz inostranstva. Od drugog PROSEFESTA se dodeljuje međunarodna književna nagrada “Milovan Vidaković” (1780-1841). Nagrada nosi ime rodonačelnika modernog srpskog romana i jednog od najznačajnijih srpskih književnika prve polovine XIX veka, koji je pisao u slavu čitanja i čitaoca.

Autor: NsHronika
Foto: Srpsko narodno pozorište