Početna Crna hronika Povećan obim posla Višeg suda u Novom Sadu: I u godini korone...

Povećan obim posla Višeg suda u Novom Sadu: I u godini korone rešavana najsloženija krivična dela

0

Viši sud u Novom Sadu je naporno i efikasno radio u godini za nama, navodi se u izveštaju te ustanove za 2020. godinu. Pored građanskih parnica, pod lupom javnosti su postupci koji se vode za najteža krivična dela, kao što su ubistva, a po broju ne zaostaju ona koja se odnose na proizvodnju i prodaju opojnih droga i zloupotrebu službenog položaja.

Godina 2020. bila je teška i za pravosudne organe. U Višem sudu u Novom Sadu u prošloj godini primljeno je 5.000 predmeta više nego u 2019., a broj rešenih slučajeva je gotovo isti, što dovoljno govori o efikasnosti suda uprkos epidemiji i vanrednom stanju.

Iako pažnju javnosti, pre svega, privlače krivični predmeti, primetno je da je povećan broj tužbi protiv banaka radi naplate troškova obrade kredita, kao i to da da su gotovo sve pritužbe stranaka bile neosnovane.

“U toku poslednjiih godinu dana i pored otežanih uslova i tromesečnog vanrednog stanja krivično odeljenje Višeg suda, rešilo je zavidan broj predmeta”, naglasio je na konferenciji za novinare predsednik ove ustanove Miroslav Alimpić.

“Iako su se uz odluke najviših pravosudnih organa, suđenja održavala samo u predmetima koji su označeni kao “hitni” kao što su pritvorski, ili oni u kojima su oštećena maloletna lica u krivičnim delima protiv polnih sloboda, uprkos svemu tome rešeni su mnogi među kojima su oni koji po strukturi i nadležnosti suda predstavljaju složene krivične postupke i vrlo često oni koji imaju veliki značaj, a samim tim i povlače sa sobom i profesionalnu odgovornost”, naglasio je prvi čovek Višeg suda u Novom Sadu
Miroslav Alimpić.

Foto: NSHronika

Stupanjem na snagu Zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta, proširena je nadležnost Višeg suda.

“106 predmeta je primljeno koji se odnose na predmete, kolokvijalno nazvane „nestale bebe“ i ti predmeti su u radu u sudu. Prema posebnom Zakonu, sudije postupaju, traže podatke od institucija i pojedinaca koji te podatke imaju i na osnovu tih podataka i eventualno održanog ročišta će donositi odluku u nekom narednom periodu”, rekao je Miroslav Alimpić, predsednik Višeg suda u Novom Sadu.

Inače, proizvodnja i prodaja narkotika prednjači u strukturi krivičnih dela, a zabrinjava veliki broj teških dela, kao što su ubistva.

Uslovima rada i efikasnosti ne samo Višeg, nego i ostalih sudova doprineće nova zgrada u blizini postojeće, na uglu ulica Stražilovske i Maksima Gorkog. Pored toga, rekonstruisaće se velika sala Višeg suda, a u toku je i nabavka opreme kojom će se lakše otkrivati slučajevi unošenja oružja i eksplozivnih naprava u zgradu suda.

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay, NSHronika.rs