Početna Kultura PIK Bečej: Fantast nije naš, Matica srpska ga traži na restituciju

PIK Bečej: Fantast nije naš, Matica srpska ga traži na restituciju

0

Dvorac Bogdana Dunđerskog, u opštini Bečej, završen je 1925. godine. Za jedinog naslednika ovog zamka stavljena je Matica srpska, od 1940. godine.

Nakon pisanja pojedinih medija, mnogi se pitaju da li će dvorac Fantast biti stavljen pod ključ. Iz MK Grupe do medija je stigao sledeći odgovor:

– Dvorac Fantast, sa pripadajućom parcelom, je predmet postupka restitucije pozahtevu Matice srpske i nije vlasništvo kompanije PIK Bečej. Prema našim saznanjima, opština Bečej pokrenula je niz razgovora sa Maticom srpskom i Ministarstvom kulture, kako bi se pronašlo održivo rešenje za ovaj spomenik kulture od nacionalnog značaja. Dvorac nije bio deo imovine PIK Bečej, koji se prodavao kao pravno lice iz stečaja. PIK Bečej je privremeno ostao u posedu Dvorca Fantast do okončanja postupka restitucije ili do nekog drugog rešenja njegovog imovinsko-pravnog statusa, što je upravo u toku. Tokom tog perioda PIK Bečej je domaćinski upravljao, investirao i održavao objekte i parcelu koja pripada Dvorcu.

Kompanija PIK Bečej naglasila je da je spremna da, kao i do sada, u okviru svojih ingerencija i mogućnosti, pomogne u procesu rešavanja imovinsko-pravnih odnosa svim relevantnim institucijama, u želji da se očuva bogato kulturno nasleđe dvorca Dunđerski.

Trenutno dvorac Fantast ima 10 soba i dva apartmana, sa restoranom narodne kuhinje i svečanom salom.

Izvor: Nsuzivo.rs
Foto: Wikipedia