Početna Crna hronika Preinačena presuda: Cvijetić osuđen za pokušaj ubistva Žapca

Preinačena presuda: Cvijetić osuđen za pokušaj ubistva Žapca

0

Apelacioni sud u Novom Sadu preinačio je presudu Višeg suda kojom je Goran Cvijetić (45) iz Budisave na ponovljenom suđenju oslobođen optužbe za pokušaj teškog ubistva Nebojše Tubića Žapca (58).

Optužnica ga je teretila i za nelegalno posedovanje oružja.

Kako list Dnevnik nezvanično saznaje, on je ponovo proglašen krivim i izrečena mu je jedinstvena kazna zatvora od 18 godina, na koliko je i bio osuđen oktobra 2018. godine, kada mu se u jedinstvenom postupku sudilo za pokušaj ubistva Žapca i podmetanje eksplozivne naprave pod službeno vozilo “Urbanizma”, čiji je direktor tada bio lider Narodnog pokreta “Dinara – Drina – Dunav” Tomislav Bokan.

Apelacioni sud je ponovo oglasio krivim Cvijetića nakon žalbe tužilaštva na oslobađajuću presudu, koje je smatralo da su u ponovljenom suđenju bitno povređene odredbe krivičnog postupka i da je pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

Prema saznanjima Dnevnika, Cvijetićev branilac je na novu presudu uložio žalbu.

Goran Cvijetić je 2018. za pokušaj ubistva Tubića bio osuđen na 15 godina, za podmetanje bombe šest i nedozvoljeno oružje četiri godine, te mu je izrečena jedinstvena kazna od 18 godina zatvora. Tu presudu je Apelacioni sud aprila 2019. delimično izmenio, naloživši da se suđenje za pokušaj ubistva Tubića ponovi, dok je deo koji se odnosi na podmetanje eksplozivne naprave i nošenje oružja bez dozvole potvrdio.

Zbog sumnje da je 9. maja 2012. godine u Miše Dimitrijevića, ispalivši 12 metaka iz škorpiona, pokušao da ubije Nebojšu Tubića Žapca, koji je sedeo sa poznanikom u bašti picerije, Goran Cvijetić je uhapšen krajem maja 2017. godine, ubrzo nakon izlaska iz bolnice u kojoj je bio nakon što je kidnapovan.

Po pravosnažnoj presudi, on se nalazi na izdržavanju kazne jer je 27. juna 2013. u Krilovoj ulici ispred broja 1 podmetnuo bombu pod službeno vozilo “Urbanizma”. U toj eksploziji dvoje prolaznika je povređeno, a oštećeno je devet parkiranih vozila.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay