Početna Crna hronika Skoro 50 godina za tuču u ulici Laze Telečkog

Skoro 50 godina za tuču u ulici Laze Telečkog

0

U Višem sudu u Novom Sadu izrečena je presuda osmorici okrivljenih za teško ubistvo u pokušaju, nasilničko ponašanje i nanošenje teških telesnih povreda u Novom Sadu u ulici Laze Telečkog.

Prvookrivljeni Bojan Darabašić osuđen je na 15 godina zatvora,

Lazar Marković osuđen je na 10 godina zatvora,

Nemanja Božić osuđen je na 12 godina zatvora.

Svoj trojici na teret se stavlja da su sa umišljajem pokušali da liše života trojicu oštećenih sa više udaraca rukama, nogama i ubodima nožem, nanevši im pritom teške telesne povrede opasne po život.

Marko Momić osuđen je na 2 godine i 10 meseci zatvora, Mihajlo Miljenović osuđen je na 2 godine i 8 meseci zatvora, Vladimir Simić osuđen je na 2 godine i 10 meseci, Dejan Nedinić osuđen je na 2 godine i 8 meseci i Bojan Medić osuđen je na 2 godine i 6 meseci zatvora, zbog bezobzirnog nasilničkog ponašanja koje je proizvelo teške telesne povrede u saizvršilaštvu.

Takođe, sva osmorica okrivljenih obavezni su da nadoknade troškove postupka i da plate odštetu oštećenima i to: Dragoljubu Mihajloviću 720.000 dinara, Pete Mateu 710.000 dinara i Nikoli Šumanu 590.000 dinara.

“Sud je prihvatio snimke koji su uznemirili javnost, a na kojima se jasno vidi da su okrivljeni pokušali da liše života tri lica, te da su teže remetili javni red i mir i to na ulici na kojoj se nalazio veliki broj građana. Prilikom odmeravanja kazne sud je uzeo u obzir da su okrivljeni mladi, da nisu osuđivani, da su studenti, a kao otežavajuće odsustvo osećaja odgovornosti i postupanje u grupi gotovo tri puta brojčano većoj od oštećenih, kada su pobegli sa lica mesta ne obazirući se na oštećene”, navela je predsednica veća sudija Ivana Josifović obrazlažući presudu. Prilikom objavljivanja presude sudnicom su odjekivali jecaji i pogrdne reči porodica okrivljenih.

Podsetimo, kako se navodi u optužnici koju zastupa zamenica višeg javnog tužioca Jelena Stojaković Mustakas okrivljenima se na teret stavlja da su 20. februara 2021. godine u Novom Sadu u ulici Laze Telečkog ispred ugostiteljskog objekta “Lazin Sokak” sa više udaraca rukama i nogama, kao i ubodima nožem nakon verbalne rasprave pokušali da liše života oštećene Dragoljuba Mihajlovića, policajca Pete Matea i Nikolu Šumana, a potom pobegli sa lica mesta. Većina okrivljenih je na pretresu pokazala odsustvo empatije.

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay