Početna Gradske teme U novosadsku Sigurnu kuću godišnje bude smešteno oko 60-oro dece

U novosadsku Sigurnu kuću godišnje bude smešteno oko 60-oro dece

0

Zbog neadekvatne brige, nasilja u porodici, zlostavljanja ili zanemarivanja, u novosadsku Sigurnu dečiju kuću godišnje bude smešteno oko šezdesetoro dece. Da ne postanu deo crnih statistika i pokušaju ponovo da budu samo deca, pomogli su im najpre socijalni radnici, ali i oni koji su slučajeve na vreme prijavili nadležnima.

U Sigurnoj dečijoj kući u Novom Sadu trenutno boravi sedmoro dece, uzrasta od 3 do 18 godina, koja su zbog zanemarivanja ili nasilja u porodici morala biti izmeštena iz svojih porodica.

“To je neki prvi urgentni smeštaj kada postoji sumnja i kada postoji nakon te sumnje da su deca pretrpela neki vid nasilja, zanemarivanja, zlostavljanja i tog grubog zanemarivanja ili su žrtve trafikinga, skitnje, prošnje, zbog tih razloga dolaze, znači prvenstveno su u pitanju neadekvatna roditeljska staranja o deci”, rekla je Jelena Zorić, direktorka Centra za socijalni rad grada Novog Sada.

Kroz ovo prihvatilište godišnje prođe od 55-oro do 70-oro dece. Iz meseca u mesec njihov broj varira, jer se radi na tome da se što pre zbrinu. Najviše je onih koje od punoletstva deli svega nekoliko godina.

“Imali smo jednu devojčicu koju je policija u pet ujutru dovela u venčanici zato što je bila neka svadba, tuča na svadbi, policija izašla na teren i videla da ona ima manje od 18 godina i doveli su je bukvalno u venčanici”, kazao je Miloš Raič, psiholog, Sigurna dečja kuća grada.

Za udaljavanje deteta iz porodice nisu presudni materijalni uslovi, jer postoji niz mera pomoći, kojima se oni mogu popraviti.

“Siromaštvo je samo jedan, odnosno može biti samo jedan od činilaca u neadekvatnom roditeljskom staranju, gde su sigurnost i bezbednost dece ugroženi i često morate hitno postupati da bi zaštitili i zdravlje deteta i njegov dalji neometan razvoj”, konstatovala je Zorićeva.

Da reaguju i prijave nasilje ili sumnju na zloupotrebu imaju obavezu svi, jer za srećnije odrastanje ugrožene dece nije odgovoran samo sistem, nego celo društvo.

Izvor: RTV.rs/Ivana Majstorović
Foto: RTV.rs