Početna Crna hronika Uhapšen novosadski privrednik zbog sumnje da je utajio porez

Uhapšen novosadski privrednik zbog sumnje da je utajio porez

0

Privrednik R. N. iz Novog Sada osumnjičen je za utaju poreza od gotovo 253 miliona dinara.

On je inače odgovorno lice kompanija “Strajin”, “RST start šped” iz Novog Sada, kao i “DVS road” iz Krnješevaca. Sumnja se da je R. N. iz Novog Sada, uz pomoć Z. J. iz Beograda, inače odgovornog lica kompanije “Delphia Services limited” na Sejšelima, izvršio krivično delo poreske utaje.

U istoj akciji podneta je krivična prijava i protiv U. M, direktora privrednog društva “Diplomatic tobacco shop” iz Zemuna, zbog postojanja osnovane sumnje da je, uz pomoć novosadskog privrednika, utajio porez iznosu od više od 19 miliona dinara, što ukupno iznosi 271,9 miliona dinara.

R. N. i Z. J. su privedeni i nakon saslušanja biće doneta odluka o daljem toku postupka, dok se U.M. nalazi u bekstvu.

Terete se da su u periodu od juna 2016. godine do aprila 2017. godine, uvezli 152.225 boksova cigareta marke “Marble”, “Ashima luxury” i “Merilyn-slims” za koje su, u nameri da izbegnu plaćanje poreza i drugih uvoznih dažbina, carinskim organima podneli falsifikovane obrasce akata protokola MSP-a o nabavci cigareta za službene potrebe diplomatsko-konzularnih predstavništava, kao i lažne račune o prodaji cigareta istima.

Na osnovu tih računa, odobren im je uvoz uz oslobođenje od plaćanja navedenih uvoznih dažbina, i, po okončanju carinskog postupka, preuzeli su cigarete iz zakupljenog prostora “Slobodna zona Novi Sad”, nakon čega su iste, prodate na crnom tržištu.

Autor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay