Početna Crna hronika Za dve godine 30 dojava o bombi u zgradi suda

Za dve godine 30 dojava o bombi u zgradi suda

0

sud

Zgradi suda u Novom Sadu, u protekle dve i po godine, 30 puta je anonimno dojavljeno da je unutra postavljena bomba, a do sada još uvek niko nije osuđen za to krivično delo.

Tokom prošle godine bomba u zgradi, u kojoj su smešteni sudovi, dojavljivana je u proseku na svakih 13 radnih dana, a od početka 2016. godine bilo je šest anonimnih dojava, odnosno u proseku na svakih 14 radnih dana, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar “VOICE”.

Uprkos toj čestoj praksi, za dve i po godine je za krivično delo izazivanje panike i nereda iz člana 343. Krivičnog zakonika, za koje je zaprećena i kazna zatvora, podneto svega četiri krivične prijave, ali epilog ovih sudskih procesa nije poznat.

Prošle nedelje informacija o podmetanju bombe javljena je pola sata pred početak pripremnog ročišta u procesu protiv vođe zabranjene organizacije “Nacionalni stroj” Gorana Davidovića.

To je od početka 2016. godine, zaključno sa ovim mesecom, bila šesta anonimna dojava o postavljenoj bombi, što je u proseku na svakih 14 radnih dana.

Kako su naveli u policiji, četiri krivične prijave podnete su protiv četiri različita lica, pod sumnjom da su telefonski dojavili da je u Osnovnom ili Višem sudu postavljena bomba.

Prema rečima pravne savetnice Milene Vasić iz Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom), ovakva praksa može da dovede do ometanja pravde, što je takođe krivično delo navedeno u krivičnom zakoniku u članu 336 b. Kako je Vasić objasnila, ometanje pravde jeste i konačni cilj, jer dojave o bombi predstavljaju sredstvo za odlaganje postupka onda kada ne postoji više ni jedan drugi način.

– Jednostavno više ne može da se odloži postupak i to mahom čak i advokati koriste. Konkretno u Novom Sadu je problem upravo to što niko nije kažnjen i niko nije trpeo posledice zbog toga. Onog momenta kada neko zaista bude kažnjen i kada u javnost dospe informacija da je neko završio u zatvoru zbog toga, onda će se i situacija značajno promeniti – kazala je Vasić za VOICE.

Prema njenim rečima, u Beogradu je za krivično delo izazivanja panike i nereda doneta i presuda, kojom je mladić osuđen na devet meseci zatvora, ali se ona istovremeno nije ticala ometanja pravde.

Izvor: VOICE
Foto: 021.rs