Početna Frau Gabrijela Stanovnici Novog naselja besni zbog seče drveća

Stanovnici Novog naselja besni zbog seče drveća

0

graditelj_drvo

Skoro svo drveće je danas posečeno na parceli na Novom naselju kod bivše Robne kuće, gde novu poslovnu zgradu od svega jednog sprata već četvrtu godinu zida preduzeće “Graditelj NS”.

Od 14 stabala koja su bila sastavni deo ovog zemljišta, ostala su još četiri čija sudbina je neizvesna.
Građani koji su se obratili redakciji 021.rs kažu da je seča bila usred radnog vremena dok je većina građana na poslu. Danas je posečeno pet stabala, tri su potkresana, dok su ostala uklonjena ranije.
Zahtev je Zelenilu i ovog puta stigao od preduzeća “Graditelj NS”, vlasnika Ljupka Kalabe, o kojem se, podsetimo, ranije u više navrata pisalo da dobija skoro sve sumnjive tendere za poslove u gradskim preduzećima, kako za vreme prošle vlasti i Igora Pavličića, tako i za mandata radikala i Maje Gojković. Često se ime ove firme može videti i na aktuelnim gradilištima po Novom Sadu.
Posečena drveća, koja su bila sačuvana, okruživala su zgradu koja se zida što je izazvalo revolt građana. Verno prenosimo današnji razgovor jedne Novosađanke i ovlašćenog lica forme “Graditelj NS” na parceli kojom gazduju:
– Zašto ste posekli ova drva?
– Koja?
– Pa npr. ono, ispod onog prozora koje je bilo odmaknuto od vaše zgrade?
– Pa i nama je žao što smo morali da sečemo, ali podrivaju temelje zgrade.
– Koje temelje? Pa što ste vi zidali vašu zgradu tamo gde je naše drveće već 35 godina? Nije podrivalo temelje sve ove godine od naše zgrade, nego eto baš vaše. Kako vam do sada nije smetalo dok ste zidali zgradu? Sad kada je zgrada sazidana odlučili ste da posečete drveće. To drvo raste već 35 godina. Ako je 35 godina moglo da raste i da uz njega sazidate zgradu, pa neće se ono dalje granati i podrivati vam temelje i ugrožavati fasadu.
– Verujte da je i nama žao, ali tako se mora, pa svuda se tako radi…
– Šta se mora, gde se tako radi? Nedavno sam bila u Nemačkoj, znam kako se radi u uređenim državama. Gazda na svom placu godinama ne može da poseče jedno drvo koje mu iz nekog razloga smeta, traže mu preko 15 dozvola, nema šanse da mu se izađe u susret zbog jednog drveta. Ej, bre, jednog drveta! A vama nije bilo dovoljno koliko ste već drveća posekli, nego i ovo poslednje ste morali do korena. Sram vas bilo. Da sam bila tu dok ste sekli, na drvo bih se popela pa me secite. Čudi me da ovi stanari nisu na vas bacali govna. Zato što ste podmuklo došli kada je mlađi svet na poslu pa ostala šaka penzionera, nema ko da vam se suprotstavi. Pozvaću građane na protestu da sutra svoja govna bace na vas.
– Nije baš tako kako pričate, nemojte tako.
– Tri godine ovde ništa ne radite, ne možemo da prolazimo od vašeg nereda i smrada. Vi ste danas odsekli jedan život, pa vi biste bili u stanju da bilo šta učinite….

Reporter 021.rs je danas zatekao još neke od stanara iz zgrada broj 17 i 13 na Bulevaru Jovana Dučića kako nemo posmatraju sada goli prostor između njihove i nove zgrade.
Jedan od njih je pitao: Ako su radnici Zelenila tako ekspresno došli po nečijem zahtevu da poseku drveće, da li će isto tako ekspresno doći po mom zahtevu da na istom mestu posade nova stabla?
Jedna žena se rasplakala. – Ovde, ispod ovog drveta bila je ranije jedna klupa. A sada je posečeno i drvo ispod kojeg je, na toj klupi, poslednjih 17 godina sedela moja mama.
Nešto kasnije, oko pet popodne, naleteo je jedan mladić i besno šutirao drvene zapreke koje stoje na putu, odnosno na javnoj površini ispred gradilišta i urlajući na čoveka koji tu radi kao čuvar, ali potpuno nedužnim zbog svega što se desilo.

Na tabli na gradilištu je lažno napisano da je početak radova jul ove godine, pošto je uklonjena prethodna tabla iz 2012. na kojoj je pisalo kada su zaista počeli radovi i kada bi trebalo da se završe. Rok je odavno prošao, pa je postavljena nova tabla. Na njoj više ne stoji ni koja je bila prvobitna namena ovog objekta (prvi sprat rezervisan za salon nameštaja, prizemlje za izdavanje).
Dodajmo da je odmah do stambenih zgrada investitor pre tri godine “podigao” poljski wc za radnike, ali nisu urodili plodom nikakvi pozivi stanara niti zaposlenih iz obližnjeg butika raznim inspekcijama sa zahtevom da se ukloni javni toalet iz kojeg se šire smrad i čuju neprijatni zvukovi i zbog čega im je ugrožena privatnost. Sada je uklonjeno i ono malo drveća koje je zaklanjalo međusobne poglede stanara i radnika i donekle ublažavalo smrad mokraće i izmeta.

Inače, na ovom placu prvobitno je bilo predviđeno da se izgradi daleko manja i primerenija zgrada tom prostoru, kakva je s druge strane Robne kuće. Međutim, urbanistički planovi su preko noći promenjeni, potom brzopotezno dati na javni uvid, a sve za vreme mandata tadašnjeg direktora Urbanizma Aleksandra Jevtića.
Stanari iz dve zgrade su najavili da će zbog današnje seče stabala organizovati protest.

Autor i foto: 021.rs