Početna Gradske teme Zalutali migrant spava u parkiću

Zalutali migrant spava u parkiću

0

krosnja

Migrant Asijah K. (25) iz Tunisa u traženju puta ka izlasku iz Srbije zalutao je u Novi Sad i već nedelju dana spava u parkiću među zgradama na Detelinari. Kako je objasnio na lošem engleskom, on čeka prijatelje da ga odvedu u Beograd, i izgleda da uopšte nije svestan da je sada bliži severu Srbije, odakle grupe migranata napuštaju našu zemlju. “Policija me je uhvatila i ovde su me ostavili, ne znam ni zašto ni kako, slabo sam ih razumeo”, kaže on za “24sata”.

Nije išao daleko od tog mesta, a od sunca se sklonio u parkiću kod košarkaškog igrališta. Kako kaže, spava u žbunju pored, gde se nalazi i jedan dušek. “Nadam se da će prijatelji uskoro doći po mene i da ćemo zajedno nastaviti putovanje, najverovatnije u Francusku“, kaže Asijah. On trenutno ne zna gde su oni i retko se pomera od mesta na kom provodi noći i dane.

Nije uspeo da objasni kako je dospeo u Novi Sad tražeći izlaz iz Srbije, niti zašto su ga policajci privodili. Engleski govori loše, a sprski nimalo. Prizor azilanta koji spava na novosadskim ulicama još nije viđen, jer većina migranata uopšte ne napušta autobuse koji voze za Suboticu i staju u Novom Sadu.

Tunišanina su primetili i stanari Detelinare.

Primetili smo ga, cela zgrada priča o njemu. Gledali smo na televiziji kolone ljudi koje prolaze, ali u Novom Sadu do sada nije bilo nikoga“, objašnjava stanarka zgrade pored Mirjana Takač.

Asijaha niko nije uznemiravao, ni napadao, ali kako kažu komšije ni on nikog nije dirao, naprotiv, gotovo je nepomičan. Ima i onih koji su prihvatili novog komšiju i pomogli mu.

Videla sam da je komšinica pravila sendviče i donosila mu da jede, teško je sporazumeti se sa njim, mlađi koji znaju engleski su probali, ali dosta bezuspešno“, kaže Takačeva.

Asijah kaže da su ga prethodnih dana obilazili stanari okolnih zgrada i donosili mu hranu, vodu, pa čak i novac.

Autor: 24sata