Početna Gastro NS Vitamin D dobar saveznik u borbi protiv virusa korona

Vitamin D dobar saveznik u borbi protiv virusa korona

0

Uloga vitamina D u stvaranju i održavanju jakog imuniteta posebno je prepoznata pojavom pandemije koronavirusa.

Mnoge naučne studije ukazale su na povezanost niskih koncentracija vitamina D i učestalosti više infektivnih bolesti, naročito infekcija respiratornog sistema.

U zemljama snažno pogođenim pandemijom, poput Italije, preporuke kažu da u slučaju laboratorijski potvrđenog nedostatka vitamina D, kod zaraženih ovim virusom, treba uvesti dodatak ovog vitamina.

Većina vitamina D stvara se u koži pod uticajem sunčevog zračenja, a unos ovoga vitamina putem hrane u proseku je veoma mali u populaciji, i iznosi svega 20 odsto od ukupnih dnevnih potreba.

Ishrana bogata vitaminom D3 podrazumeva pre svega ribu (tuna, sardela, skuša, bakalar, haringa, losos), rakove i plodove mora, neke vrste gljiva, kvasac, goveđu jetru i žumance, ali i namirnice koje su dodatno obogaćene vitaminom D.

Stručnjaci upozoravaju da se usled nedostatka vitamina D ne treba preterano izlagati sunčevoj svetlosti i ponašati se neodgovorno u tom smislu, jer to predstavlja potencijalni rizik za transformaciju zdravih ćelija kože u maligne.

Šansu treba dati hrani, obogaćenoj hrani i dodacima ishrani, kao daleko bezbednijem načinu za nadoknadu ovog vitamina.

Izvor: N1
Foto: Pixabay