Početna Gradske teme Aktivisti na Šodrošu privremeno odbranili stabla, povukli se radnici i policija

Aktivisti na Šodrošu privremeno odbranili stabla, povukli se radnici i policija

0

Policija i radnici povukli su se sa Šodroša, nakon što su aktivisti neko vreme telima branili stabla namenjena za seču zbog izgradnje novog mosta u produžetku Bulevara Evrope.

Seča je počela jutros, a aktivisti okupljeni oko “Šodroš Survajver Kampa” ocenili su da zavise od dobre volje tužilaca koji treba da odrede da li policija treba od “Vojvodinašuma” da traži papir na kome piše da su im ove radnje dozvoljene.

Kako kaže aktivistkinja Jovana Radović, prethodna dva sata zovu sve moguće institucije u pomoć.

“Nas institucije u kontinuitetu vrte sa jedne na drugu adresu i niko nam ne daje konkretnu informaciju kako da zaustavimo ovaj masakr koji se iza nas dešava. Mi smo protekla dva sata zvali sve moguće institucije, od Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu prirode, preko nacionalnog inspektora za zaštitu prirode, takozvanog Ekološkog odeljenja MUP-a”, rekla je ona.

Dodala je da radnici “Vojvodinašuma” govore da imaju dozvole, ali oni ne žele da im ih pokažu, dok Policija kaže da nije nadležna da iste traže.

“Mi se nalazimo u stiuaciji da pokušavamo da zaštitimo zakon, a da nas policija u tome sprečava. Najveći problem je to što mi u ovom trenutku zavisimo od dobre volje tužioca koji mora da proceni da li policija treba od ‘Vojvodinašuma’ da traži potvrdu, odnosno dozvolu za ove radnje koje se dešavaju”, rekla je.

Podsetimo, jutros su na Šodroš došli radnici i počeli da seku drveće, iako je Rešenjem Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode ona izričito zabranjena.

Kako navode ovi aktivisti, seča je zabranjena do 1. avgusta kako se ne bi ugrozile duplje za gnežđenje ptica i hibernaciju slepih miševa.

Zbog ovog propusta je Regulatorni institut za obnovljivu životnu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo krivičnu prijavu protiv direktora Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Dejana Mihajlovića, a zbog sumnje da je falsifikovao službenu ispravu, navode iz “Šodroš survajver kampu”.

RERI je, takođe, Ustavnom sudu podneo inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti važećeg Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada koji predviđa izgradnju ovakvog mosta i vijadukta na Bulevaru Evrope, a zbog utvrđenih suprotnosti proceduri koju propisuje Zakon o planiranju i izgradnji Republike Srbije.

Tokom prethodnog perioda, nevladina organizacija “Svet i Dunav” je otvorila postupak pred Bernskom konvencijom, zbog bojazni da radovi na Šodrošu i Kameničkoj adi mogu da unište staništa zaštićenih divljih vrsta na ovom području.

Izvor: 021.rs
Foto: 021.rs