Početna Gradske teme Kontrola projekta novog mosta u Novom Sadu: Da li su Koridori potcenili...

Kontrola projekta novog mosta u Novom Sadu: Da li su Koridori potcenili vrednost posla?

0

Rok za podnošenje ponuda za tehničku kontrolu projektne dokumentacije za most u produžetku Bulevara Evrope je 24. mart, ali će zbog propusta u dokumentaciji biti produžen.

Prvi problem koji se pojavljuje, sudeći po pitanjima zainteresovanih firmi, jeste procenjena vrednost.

Kako je napisao jedan od zainteresovanih ponuđača, procenjena vrednost od pet miliona dinara, trebalo bi da bude učetvorostručena.

“S obzirom na to da je investiciona vrednost ovog projekta preko 175 miliona evra, procena je da je izrada tehničke dokumentacije minimum jedan odsto od investicione vrednosti, to jest 1,75 miliona evra. Na osnovu toga, tehnička kontrola projektne dokumentacije procenjuje se na minimalnu vrednost od 175.000 evra, to jest oko 20 miliona dinara”, navodi se u zahtevu ponuđača.

Ovaj ponuđač dalje objašnjava da Koridori traže angažovanje minimum 22 inženjera sa licencama, što bi iznosilo oko 56.000 dinara po inženjeru, nakon odbijanja svih troškova koje firme imaju u svom radu.

Ovom ponuđaču nije jasno ni koliko će tačno dokumentacije biti pregledano, jer to nije precizirano.

Koridori su ostali pri procenjenoj vrednosti, a nisu precizirali ni koliko dokumentacije će biti predmet kontrole, niti koliko faza po deonici će biti rađeno.

Još jedan problem je i to što projekat građevinske dozvole (PGD), koji bi takođe morao biti kontrolisan, kasni. Kako tvrde Koridori “zbog određenih okolnosti” nije predat u ugovorenom roku. Oni, ipak, očekuju da će to biti rešeno pre sklapanja ugovora za kontrolu dokumentacije.

Konkursna dokumentacija će biti izmenjena, ali jedino u smislu profesionalnih kapaciteta. Koridori nisu prethodno precizirali zahtev u vezi sa kriterijumima dokazivanja iskustva inženjera sa licencom za ovakve objekte. Zbog ove izmene, rok će biti produžen. Budući da dokumentacija još uvek nije izmenjena, ne zna se do kada će ponuđači imati vremena da pomenute dokaze nabave.

Podsetimo, u sklopu tendera za tehničku kontrolu tehničke dokumentacije za novi most u Novom Sadu, po prvi put je objavljen i projekat mosta koji možete pogledati na ovom linku.

U projektu se vidi kako će most izgledati, ali i kako će proces gradnje biti podeljen.

Izgradnja pomoćne mostovske konstrukcije na sremskoj strani počela je još u februaru ove godine, gotovo godinu dana od ograđivanja prostora i uređenja gradilišta. Za to vreme, na bačkoj strani, još uvek se nalaze aktivisti Šodroš survivor kampa koji se protive uništavanju šume i izgradnji mosta na ovoj lokaciji.

Izvor: 021.rs/Dragana Prica Kovačević
Foto: 021.rs