Početna Gradske teme Android aplikacija Omladinska mapa Novog Sada

Android aplikacija Omladinska mapa Novog Sada

0

Omladinska mapa Novog Sada za strance (Youth map of Novi Sad), koju su krajem prošle godine osmislili mladi Novosađani, dobila je android aplikaciju, koja je prekjuče promovisana na Spensu.

Mapa je na engleskom jeziku, posebno prilagođena strancima od 15 do 30 godina koji posećuju naš grad, a obuhvata mesta koja mladi Novosađani preporučuju, od lokala u kojima se okupljaju uz kafu i mesta za noćni provod do kulturno-istorijskih znamenitosti i aktuelnosti.

– Želeli smo da ponudimo većinu sadržaja za koje smatramo da su značajne i koje bi mladi turista, kad dođe u Novi Sad, trebalo da vidi i na taj način doživi novosadsku kulturu – istakao je predsednik “Infopolisa – omladinskog info-centra” Milisav Milinković, čiji je tim volontera učestvovao u stvaranju mape.

– Kad je reč o android-aplikaciji, ona je logičan nastavak štampane mape i obuhvata sve njene sadržaje, ali s mogućnošću izmene u budućnosti. Takođe, sadrži linkove aktuelnih dešavanja u gradu, što je korisno i za mlade u Novom Sadu generalno.

Kreirana po uzoru na mape drugih evropskih gradova, Omladinska mapa Novog Sada pravovremeno i iskreno predstavlja duh grada jezikom mladih. Osim informacija o centralnom delu grada, zastupljene su i one o salašima, što već predstavlja širu mogućnost, osnosno upoznavanje duha vojvođanske ravnice. Omladinsku mapu Novog Sada i njenu aplikaciju od drugih evropskih gradova razlikuje činjenica da naša mapa sadrži i lokalni novosadski rečnik, u okviru kojeg stranci mogu upoznati najpoznatiji sleng i termine Novosađana, poput izraza “otpadati” ili “gari”.

– Još jedna činjenica koju je lepo pomenuti je da nijedan od lokala ili mesta koje su mladi preporučili nije, da tako kažemo, “namestio” ili platio da se nađe u našoj mapi, nego je reč o slobodnom izboru mladih o tome ko je svojim kvalitetom ili atraktivnošću zavredio da se nađe u sadržaju mape – dodala je u ime tima “Infopolisa” Milana Katašić.

– To je velika razlika i pozitivna činjenica u odnosu na klasične prospekte.

Mapa je nastala kao rezultat projekta “Infopolis Starter Kit 4 OPENS Info points & Omladinska info mapa – onlajn & oflajn”, koji su novčano pomogli Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu i Grad Novi Sad, težeći ostvarenju ideja Omladinskog saveza udruženja “OPENS 2019”.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/Pixabay