Početna Gradske teme Autobusi na električni pogon uskoro na ulicama Novog Sada

Autobusi na električni pogon uskoro na ulicama Novog Sada

0

U voznom parku JGSP „Novi Sad“ trenutno se nalazi 113 autobusa na gasni pogon, a to je više od polovine operativnog voznog parka preduzeća.

Autobusi na CNG pogon, odnosno na prirodni gas, ne prave buku i manje zagađuju okolinu. Od početka sledeće godine očekuju nas i novi električni autobusi na ulicama Srpske Atine.

U prethodnom periodu preduzeće je uz pomoć Grada Novog Sada uspelo da kupi 100 ovakvih vozila sa pogonom na komprimovani prirodni gas koji ispunjavaju najviše ekološke standarde Euro 6. Tako u Novom Sadu saobraća najviše autobusa na gas, čak 113. Nabavkom novih autobusa smanjuju se troškovi goriva i rezervnih delova, a jedan broj starih vozila se rashoduje, rekli su iz ovog preduzeća.

Oprema autobusa na električni pogon

U martu ove godine, nakon uspešno završene javne nabavke, sa poljskom kompanijom „Solaris Bus & Coach“ potpisan je ugovor za kupovinu 10 novih, niskopodnih i 12 metara dugih standardnih električnih autobusa sa pripadajućim stanicama za punjenje. Novi autobusi na električni pogon neće puštati štetne emisije u atmosferu i obezbediće kvalitetnu vožnju zahvaljujući tihom i nesmetanom radu motora.

Autobusi na električni pogon će biti opremljeni kamerama unutar vozila i klima uređajima, koji su standard od koga JGSP ne odstupa. Takođe novi i moderni retrovizor Mirror Eye, odnosno set kamera koje zamenjuju konvencionalna spoljna ogledala (retrovizore) i prikazuju vozaču područje neposredno oko autobusa.

Novi autobusi na električni pogon obezbediće kvalitetnu vožnju zahvaljujući tihom radu motora, predviđene obuke za vozače

Isporuka ovih vozila i njihovo puštanje u saobraćaj očekuje se u prvoj polovini naredne godine, rekli su iz JGSP “Novi Sad”. U planu je da električni autobusi saobraćaju kombinovano na gradskim linijama 2, 4, 8, 9, 11A i 11B.

Za vozače i mehaničare predviđene su obuke za nove tipove autobusa, od principa rada vozila do načina rukovanja i stila vožnje.

Podsetimo, u poslednjoj deceniji, od kada je na čelu grada bio nekadašnji gradonačelnik Miloš Vučević, samo u zaštitu životne sredine uloženo je preko 2,5 milijarde dinara.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay