Početna Gradske teme Beogradska firma prekršila ugovor: “Tržnica” ostala bez sistema za prikaz cena i...

Beogradska firma prekršila ugovor: “Tržnica” ostala bez sistema za prikaz cena i naplatu pijačarine

0

Beogradska firma “Electus”, koja je na tenderu JKP “Tržnica” dobila posao isporuke i instalacije novog elektronskog sistema za rad pijaca, prekršila je ugovor i ostavila preduzeće bez traženih usluga.

“Tržnica” i “Electus” sklopili su ugovor nakon što se ova firma jedina javila na tender u oktobru prošle godine. Ukupan posao vredeo je 30,9 miliona dinara sa PDV.

“Tržnica” je u planu imala novu platformu za elektronsku evidenciju i prikazivanje cena na tezgama, sistem za naplatu pijačnine od prodavaca, prikaz ukupnih, zakupljenih i slobodnih tezgi, kao i promociju ponude na pijacama putem LED ekrana i QR kodova.

Razlog za instalaciju novog sistema je, između ostalog, transparentniji i pregledniji rad pijaca, rečeno je jesenas u ovom javnom preduzeću.

“Electus” je imao 60 dana da obavi svoj deo posla. Kako se vidi iz izveštaja o realizaciji investicija preduzeća za 2022. godinu, firma nije ispoštovala sklopljeni ugovor sa “Tržnicom”.

“Tržnica” u izveštaju obrazlaže da je deo novca (15 miliona dinara) obezbedio Grad Novi Sad putem konkursa Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a ostatak je preduzeće planiralo u sopstvenom budžetu. “Electus” je u posao uveden 20. oktbora, kad je dostavio i bankarsku garanciju za poštovanje ugovora sa rokom važenja do 21. januara 2023. godine.

Firma je 15. decembra isporučila deo opreme, ali je nije pustila u rad – što je direktno kršenje ugovorenog posla.

“Tržnica” je ubrzo raskinula ugovor zbog kršenja obaveza i naplatila bankarsku garanciju, čime nije oštećena.

Posao je propao, a 15 miliona dinara biće vraćeno Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave čim bude usvojen završni budžet Grada.

Instalacija ovakvog sistema na novosadskim pijacama značila bi i zakupcima, ali i kupcima. Iskustvo radnika “Tržnice” na terenu pokazuje da se mnogi građani, u zavisnosti od prakse prodavaca da ističu cene, odlučuju da li će kupiti namirnice na određenoj tezgi.

Izvor: 021.rs/Gorica Nikolin
Foto: PrtSc/nstrznica.co.rs