Početna Gradske teme Nastavlja se infrastrukturno opremanje novog dela Čeratskog groblja

Nastavlja se infrastrukturno opremanje novog dela Čeratskog groblja

0

Na proširenom delu Čeratskog groblja u Sremskim Karlovcima u toku je gradnja staza, a obavljaju se i pripreme za otvaranje novog polja sa grobnicama, koje građani mogu da zakupe od “Belila”, jedinog karlovačkog javnog komunalnog preduzeća koje, između ostalog, brine o tamošnjim grobljima i obavlja sahranjivanje na njima.

Kako saznajemo od direktora “Belila” Radoslava Jankovića, radovi, koji su počeli u aprilu, predstavljaju nastavak infrastrukturnog opremanja parcele na kojoj se od juna 2020. godine obavlja sahranjivanje.

Tokom prethodne godine počeli smo gradnju staza kako je predviđeno Planom detaljne regulacije Čeratskog groblja“, objašnjava Janković.

“Do kraja prošle godine izgrađena je jedna centralna staza i četiri poprečne. Isto toliko smo od početka aprila napravili. Postavili smo cevovod i sproveli vodu do tog novog dela Čeratskog groblja. Za sad na dva mesta postoje česme, na početku i kraju parcele, a treća se planira na suprotnoj strani”, dodaje on.

Dok jedna ekipa radnika pravi staze, druga priprema zemljište na kom će “Belilo” graditi grobnice. Iako su staze započete ranije, njihov završetak zavisi od okončanja izgradnje grobnica pošto će se protezati oko njih.

“Prostor desno od grobnih polja predviđen je za parking. Planiramo da do jeseni izgradimo bedem duž parcele na čijem donjem delu treba da bude kapija, koja će predstavljati ulaz i na stari deo groblja”, kaže Janković.

Planom detaljne regulacije na novom delu predviđen je rozarijum za pohranjivanje urni, a aleja zaslužnih građana otprilike na polovini proširenog dela. Janković napominje da se uređenje odvija korak po korak, u skladu sa mogućnostima, te da je do sada to najopremljeniji deo karlovačkih grobalja. Objašnjava da će zemljani put koji sada deli novo od starog groblja u budućnosti biti put kojim će biti prevoženi pokojnici do kapele u kojoj će biti i sala za daće. Njena gradnja planira se na delu starog groblja na kom se nalazi objekat koji nije u upotrebi.

Janković podseća da se parcela na koju je Čeratsko groblje prošireno, prostire na 15,06 hektara i da se procenjuje da će na njemu biti dovoljno mesta za sahranjivanje u narednih 30 godina. Od juna 2020. na novoj parceli već je sahranjeno oko 150 ljudi.

Na svim karlovačkim grobljima nema više mesta za sahranjivanje osim u slučajevima kada porodice poseduju grobnice pa se pokojnici polažu u njih.

Izvor: Dnevnik.rs/Z. Milosavljević
Foto: Ilustracija/Pixabay