Početna Gradske teme Deca sa Kosova i Metohije boraviće kod svojih vršnjaka iz Novog Sada

Deca sa Kosova i Metohije boraviće kod svojih vršnjaka iz Novog Sada

0

Četrdesetoro dece sa Kosova i Metohije boraviće kod svojih vršnjaka iz Novog Sada, i u narednih osam dana će kroz razne aktivnosti pokušati da se rasterete nakon teške svakodnevice koja je već duže vreme sastavni deo njihovih života.

Mališane iz Šilova, kod Gnjilana, i Raniluga, kod Kosovske Kamenice, dočekali su juče učenici šestog, sedmog i osmog razreda (OŠ “Dušan Radović”, OŠ “Svetozar Marković”, OŠ “Žarko Zrenjanin”) u holu osmoletke “Dušan Radović” i simboličnim pozdravom započeli nezaboravno druženje.

Tokom projekta “Svim srcem za osmeh deteta”, koji će po deveti put obuhvatiti nastavne i vannastavne aktivnosti, biće organizovana sportska, kulturna, edukativna i rekreativna druženja, u kojim će učenici sa Kosova i Metohije imati priliku da na najbolji način upoznaju Novi Sad, Frušku goru, Sremske Karlovce, kao i Beograd, kada će u jednom danu svi zajedno posetiti značajne muzeje i Hram Svetog Save.

“Ovo je njihovih 24 časa življenja zajedno i međusobnog posećivanja i za sada se pokazalo da su ranije deca ostvarila velika prijateljstva”, istakao je predsednik udruženja “Novi Sad” i jedan od organizatora projekta Goran Bajšanski. “Oni sada idu jedni drugima na rođendane, krštenja i slave, tako da mislim da radimo pravu stvar. Siguran sam da će deca tek kasnije shvatiti koliko su vrednu stvar uradili za sebe i svoje prijatelje. Podršku u projektu je pružio Grad Novi Sad kao i svi ljudi dobrog srca koji su doprineli da đaci imaju jedan lep i nezaboravan trenutak.”

On dodaje da već četiri godine unazad mališani iz Novog Sada uspevaju da uzvrate posetu deci sa Kosova i Metohije, a u planu je da se organizuje i ove godine krajem aprila ili početkom maja, kako bi na što bolji način učenici iz našeg grada upoznali jug svoje zemlje i dodatno učvrstili prijateljstva.

Trenutni gosti u našem gradu tvrde da su dobro putovali i da nisu imali nikakvih problema, te da su sigurni da će se sprijateljiti sa ovdašnjom decom i domaćinima. U to se nada i učenica šestog razreda Aneđelina Ristić iz Šilova, koja nije prvi put kod nas. Ona je često dolazila ovde, a sada očekuje da će se lepo provesti, kao i ranije, te da će pronaći nove drugare. Njena drugarica Teodora Petrović, prvi put je u Novom Sadu i ima ogromnu želju da prošeta kroz naš grad i da vidi sve znamenitosti.

Izvor: Dnevnik.rs/A. Čegar
Foto: UG Novi Sad