Početna Gradske teme Festival svetla je u Novom Sadu – koliko znate o njemu i...

Festival svetla je u Novom Sadu – koliko znate o njemu i kineskoj Novoj Godini?

0

Na ovim prostorima najviše ljudi obeležava Novu godinu po gregorijanskom, ili srpsku Novu godinu po julijanskom kalendaru. Da li znate da je čak četvrtina sveta Novu godinu obeležila i sinoć?

Ta činjenica proizilazi iz toga da većina kineskog stanovništva, kog ima oko dve milijarde, obeležava ovaj praznik.

Uz Kinu, tu su i druge azijske države kao što su Indonezija, Filipini, Vijetnam, Južna i Severna Koreja, Tajvan, Singapur i druge.

Kod nekih se lunarna Nova godina naziva kineska Nova godina.

Kada se dočekuje i zašto ne istog datuma svake godine?

Lunarni kalendar je kalendar koji je zasnovan na ciklusima Mesečevih mena. Većina lunarnih kalendara su zapravo lunisolarni kalendari, kao i onaj koji koriste Kinezi.

To znači da kalendarski meseci odgovaraju Mesečevim ciklusima, ali se povremeno dodaju interkalarni meseci kako bi se ovi ciklusi usaglasili sa solarnom godinom.

U starim kineskim spisima piše da postoji zemlja vatrenog znaka, koja zaslepljuje sjajem, u kojoj se ne zna za četiri godišnja doba, noć ili dan, niti za smrt. Iz sažaljenja prema ostalim zemljama sveta, ova zemlja je svetu podarila nebo.

Boja kojom se obeležava čitav događaj najčešće je crvena, dok uz nju neretko idu žuti detalji, simbolično predstavljajući upravo vatru.

Zašto baš “Festival svetla”?

Prvog lunarnog meseca, 15 dana nakon lunarne Nove godine, u Aziji obeležavaju prvi pun mesec u godini. Taj dan ove godine pada 5. februara, uoči kojeg se porodice okupljaju i gledaju vatromet, pale fenjere i svetiljke.

U mnogim državama tradicija je da svetlosni ukrasi budu postavljeni od same Nove godine svih narednih 15 dana, što je idealno i za turiste.

Svetlosni spektakl u Limanskom parku kreirala je jedna od vodećih svetskih kompanija za izradu umetničkih lampiona iz Sičuana. Njihove svetlosne instalacije uvešće nas u čudesni svet mašte i svetla, koji je zanimljiv svim generacijama.

Brojne životinje deo su kineske mitologije, ali najčešće je to zmaj. Ovo godina došla je u znaku zeca.

Zmaj se vezuje za boga vode. Zmaj jaše na vetru i oblacima, on je sitna kondenzovana forma blage kiše proleća i leta kao i moćnih kišnih oluja. Ima moć da upravlja vremenom.

Istorijski gledano, zmaj je bio simbol cara Kine. U dinastiji Džou zmaj sa pet kandži predstavljao je sina neba. U dinastiji Ćing pojavljuje sa na nacionalnoj zastavi. Ponekad Kinezi za sebe kažu da su “potomci zmaja”.

Izvor: Gradskeinfo.rs
Foto: Gradskeinfo.rs