Početna Gradske teme Događaj “Mostovi nade: Ujedinjeni u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja” održan u...

Događaj “Mostovi nade: Ujedinjeni u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja” održan u Kulturnom centru Novog Sada

0

Povodom kampanje “Šesnaest dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama”, Organizacija Ujedinjenih nacija u Srbiji i predstavnici UNHCR-a, učestvovali su u događaju pod nazivom “Mostovi nade: Ujedinjeni u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja”.

Poručeno je da je za žene najmanje sigurno mesto upravo njihov dom, a migrantkinje i izbeglice su u znatno većem riziku da se nađu u situaciji nasilja.

Svaka treća žena žrtva je nasilja, a opasnost vreba u najbližem okruženju, poručeno je tokom događaja “Mostovi nade: ujedinjeni u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja”. Međutim, žene sa statusom migrantkinje i izbeglice, u višestruko su većem riziku od nasilja.

“Nasilja nad ženama u izbegličkoj i migrantskoj populaciji se dešavaju, one su posebno u riziku od nasilja, ali zato postoje i mehanizmi kojima se takvi slučajevi mogu sankcionisati i prevenirati”, kaže Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka UN u Srbiji.

Okupljenima se obratio i Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, koji je poručio da, iako se čini da njegova trenutna funkcija nije previše u dodiru sa temom, ipak se u sekretarijatu vodi računa o osnaživanju žena kroz biznis koji pokreću i subvencije koje za isti dobiju, jer, po njegovom mišljenju, samo finansijski nezavisna žena može biti slobodna na pravi način.

U Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam, poručuju da je u prethodne tri godine izdvojeno 180 miliona dinara za žene, koje se opredele da pokrenu ili unaprede svoj posao. I gradske službe su na raspolaganju za pomoć.

“Već od 2018. godine grad Novi Sad ima akcioni plan vezan za rodnu ravnopravnost. Radimo i na ekonomskom osnaživanju žena jer je najčešći razlog zbog kojeg žene ne napuste kuću u kojoj trpe nasilje upravo ekonomska nesamostalnost žena”, kaže Danijela Kostić, članica Gradskog veća za socijalnu i dečju zaštitu Novog Sada.

Ana Brtka Valent, predstavnica Ekumenske humanitarne organizacije, pričala je o važnosti prevencije bilo kakvog nasilja prema ženama, ali i o mogućnostima za žene, pogotovo one iz pojedinih marginalizovanih grupa, koje, kroz njihovu organizaciju, mogu steći nove veštine koje im mogu omogućiti finansijsku nezavisnost i stabilnost, kao i ravnopravno mesto u društvu.

“Trebalo bi više sudski procesi kada je reč o nasilju nad ženama da pokažu javnosti da je primena zakona ozbiljna stvar, zakoni postoje, policija radi svoj posao, ali kada je reč o ovom problemu sudska praksa ima veliku odgovornost”, rekao je Sufijan Ađali, predstavnik UNHCR-a u Srbiji.

U programu su učestvovali Muzička škola “Isidor Bajić”, Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada, studenti Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta iz Beograda, učenici Ugostiteljske škole “Svetozar Miletić” iz Novog Sada i izbeglice iz Irana.

Primena zakona, stabilno finansiranje civilnih organizacija koje pružaju pomoć ženama žrtvama nasilja, etičko izveštavanje medija i obrazovanje dečaka i muškaraca, među najvažnijim su ciljevima, kada je reč o nasilju nad ženama, poručeno je sa skupa.

Izvor: NoviSad.rs, NS Hronika, rtv.rs/Ilijana Berber
Foto: Mladen Sekulić