Početna Gradske teme Dom zdravlja Novi Sad: “Korak po korak do zdrave bebe”

Dom zdravlja Novi Sad: “Korak po korak do zdrave bebe”

0

Dom zdravlja “Novi Sad” u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo realizuje projekat “Korak po korak do zdrave bebe”.

“Projekat obuhvata dve grupe trudnica – one koje redovno kontrolišu trudnoću u DZ Novi Sad i one koje žive u romskim naseljima. Za trudnice koje redovno odlaze na preglede, pripremljen je informator, odnosno, vodič kroz trudnoću. Više od 50% trudnica su prvorotke koje nemaju prethodnih iskustava. Njima su informacije najpotrebnije, ali savakako nisu na odmet ni trudnicama sa iskustvom jer se vodiči vođenja trudnoće i novi trendovi u akušerstvu menjaju”, navodi se u saopštenju Doma zdravlja Novi Sad i dodaje: “Naš vodič prati celu trudnoću, koja je podeljena u 3 trimestra”.

On prati razvoj bebe i promene koje se dešavaju tokom trudnoće, najčešće probleme trudnica kroz sva tri trimestra, sa taksativno navedenim pretragama koje treba obaviti i najčešćim tegobama kao i korisnim savetima kako tegobe prevazići.

Druga grupa trudnica su trudnice iz romskih naselja. Veliki je izazov voditi njihove trudnoće. To su vrlo često jako mlade žene, koje nikada nisu došle na pregled kod ginekologa. Često su nepoverljive u vezi medicinskog osoblja, ne snalaze se u zdravsvenom sistemu, često su i slabo pismene i teško ih je informisati zašto je bitno redovno se kontrolisati u toku trudnoće. Rađaju veoma mlade, velik broj dece, jedno za drugim, što ostavlja posledice na celokupno zdravlje mlade žene. Kod ginekologa mahom dolaze samo u trudnoći i to kada imaju tegobe ili kada žele da saznaju pol bebe.

Ekipe Doma zdravlja “Novi Sad” u više navrata su obišle romska naselja na teritoriji Novog Sada. Trudnice sa ovog područja su edukovane, informisane i zakazani su im pregledi.

Vodič za trudnice se nalazi na sajtu Doma zdravlja “Novi Sad”.

Izvor: RTV.rs
Foto: Pavle Pejić