Početna Gradske teme Dom zdravlja “Novi Sad” poziva na preventivne preglede kod stomatologa

Dom zdravlja “Novi Sad” poziva na preventivne preglede kod stomatologa

0

Služba stomatološke zdravstvene zaštite Doma zdravlja “Novi Sad” podseća građane na važnost redovne kontrole zdravlja zuba i poziva građane da vode računa o oralnoj higijeni.

“U želji da se na pravi način bavimo preventivnim radom, podsećamo građane na značaj blagovremene kontrole zdravlja zuba. Naša Služba stomatološke zdravstvene zaštite svakodnevno nudi: preventivne, profilaktičke, konzervativne, protetske, parodontološke, oralno-hirurške kao i ortodontske usluge”, kažu iz novosadskog Doma zdravlja.

Podsećamo roditelje/staratelje da se sistematski pregledi rade kod izabranog stomatologa i obavezni su u 3. godini života deteta, u 7. godini pred polazak u školu i u 12. godini. Inače, prvi, preventivni pregled, obavezan je u periodu odojčeta, između 3. i 9. meseca života. Preporuka lekara je da se građani bar jedanput godišnje jave na pregled.

Nažalost, statistički podaci koje objavljuje Institut za javno zdravlje Srbije su poražavajući, oni pokazuju da u Srbiji samo 8,5 odsto odraslog stanovništva ima sve zube, a 9,3 odsto nema nijedan zub.

U Domu zdravlja “Novi Sad” pravo na besplatne stomatološke usluge imaju deca do 18. godine, odnosno, đaci koji se redovno školuju, redovni studenti do navršenih 26 godina života, trudnice i porodilje, budžetski korisnici (nezaposlena lica), starija lica sa teškim telesnim ili duševnim smetnjama u razvoju, lica sa težim urođenim ili stečenim deformitetom lica i vilica kao i odrasla lica kojima je potrebna urgentna stomatološka zdravstvena zaštita, u okviru pre i postoperativnog tretmana malignih bolesti maksilofacijalne regije.

“Služba stomatološke zdravstvene zaštite Doma zdravlja “Novi Sad” godinama uspešno odgovara na sve zahteve pacijenata. Naši stručnjaci u svakodnevnom radu sa pacijentima savetuju ih kako adekvatno održavati higijenu usta i zuba, što utiče i na smanjenje mogućnosti oboljevanja celokupnog organizma. S tim u vezi, u čak dvanaest osnovnih škola imamo stomatološku ambulantu, a sve u želji da najmlađima umanjimo strah od zubara i utičemo da prihvate zdrave stilove života”, kaže se u saopštenju stomatološke službe.

Ambulante se nalaze u sledećim osnovnim školama:

– OŠ “Jožef Atila” Novi Sad
– OŠ “Đorđe Natošević” Novi Sad
– OŠ “Prva vojvođanska brigada” Novi Sad
– TŠ “Mileva Marić Ajnštajn” Novi Sad
– OŠ “Dositej Obradović” Novi Sad
– OŠ “Dušan Radović” Novi Sad
– OŠ “Petefi Šandor” Novi Sad
– OŠ “Svetozar Marković Toza” Novi Sad
– OŠ “Žarko Zrenjanin” Novi Sad
– OŠ “Mihajlo Pupin” Veternik
– OŠ “Marija Trandafil” Veternik
– OŠ “Miroslav Antić” Futog

Izvor: Gradskeinfo.rs
Foto: Pixabay