Početna Gradske teme Epidemija streptokoke u novosadskim vrtićima, za sada obolelo 27 mališana

Epidemija streptokoke u novosadskim vrtićima, za sada obolelo 27 mališana

0

Deca uzrasta od dve do šest godina, koja pohađaju novosadske vrtiće PU “Radosno detinjstvo”, obolela su od šarlaha, streptokoknih tonzilitisa i faringitisa u epidemiji streptokoknih infekcija.

Radi se o, za sada, 27 dece, kod koje je infekcija zabeležena od 17. oktobra do 23. novembra, poručuju u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Obolela deca su iz nekoliko različitih vrtića. Epidemija je otkrivena retrogradno, a prijavljena je Institutu.

– Pojavi epidemije doprineo je gust smeštaj u vrtićima, spavanje dece u zajedničkim prostorijama, obedovanje u zajedničkoj trpezariji (većina vrtića), kao i korišćenje zajedničkog toaleta. Vodeći simptomi bolesti su bili: hiperemija guše, povišena temperatura, a kod šarlaha tipična skarlatinozna ospa. Sva obolela deca su zbog blage kliničke slike lečena ambulantno – navode u Institutu za javno zdravlje Vojvodine i dodaju da su svi prijavljeni slučajevi laboratorijski potvrđeni.

Sva obolela deca su stavljena pod zdravstveni nadzor Doma zdravlja.

U cilju sprovođenja protivepidemijskih mera, Predškolskoj ustanovi “Radosno detinjstvo” dostavljen je predlog protivepidemijskih mera. Održan je i sastanak sa službom za preventivnu-zdravstvenu zaštitu ove ustanove, kao i sastanak sa službom za zdravstvenu zaštitu dece u Domu zdravlja “Novi Sad”.

S obzirom na gust smeštaj u dečjem kolektivu koji pogoduje kapljičnom putu prenosa infekcije, očekuju se novi slučajevi bolesti, zaključuju u Institutu.

Izvor: 021/Gorica Nikolin
Foto: Ilustracija/Pixabay