Početna Gradske teme Grad nabavlja 50 novih autobusa za GSP

Grad nabavlja 50 novih autobusa za GSP

0

Grad Novi Sad će u narednih godinu dana kupiti 50 novih autobusa za GSP, a ukoliko bude moguće, i naredne bi se kupilo još toliko novih vozila za gradskog prevoznika, najavio je gradonačelnik Miloš Vučević.

On je naveo da će pored odluke Skupštine grada da se iz budžeta obezbedi novac za 13 autobusa na gas, do kraja godine iz suficita biti obezbeđen novac za dodatnih 37 autobusa.

“Počinjemo nabavku 50 novih autobusa za GSP, danas 13, a u rebalansu još 37. Sve to radimo sa idejom da 2020. godine kupimo još 50 novih autobusa i svi će biti sa pogonom na gas”, naveo je gradonačelnik.

Vučević je rekao da će svi autobusi biti sa pogonom na gas jer su dugoročno isplativiji i želja je da se u naredne dve godine obnovi polovina voznog parka GSP.

Prema odluci koja je usvojena u ponedeljak na sednici Skupštine grada, izmenjen je dosadašnji plan investicionih nabavki GSP-a za ovu godinu. Ove izmene su u skladu sa javnim tenderom koji je raspisan početkom ovog meseca, a koji je namenjen za kupovinu osam solo autobusa na gas. To će koštati 100 miliona dinara bez PDV-a, a ta sredstva su već obezbeđena u budžetu.

Takođe, kako se može videti iz usvojene odluke, rešenjem gradonačelnika od 18. marta iz tekuće budžetske rezerve prebačeno je 350 miliona dinara za kupovinu još 13 autobusa, dok će GSP sam obezbediti još skoro šest miliona dinara.

Kako je navedeno u odluci, kupovina autobusa je neophodna jer je trenutnih 196 autobusa starije od 10 godina, a 72 starije od 20 godina. GSP trenutno ima na popisu 267 autobusa (191 solo, 71 zglobni i pet mini-buseva), ali nisu svi ispravni i za redovan dnevni rad je potrebno oko 220 autobusa.

Dodajmo i da GSP poslednjih desetak godina iz različitih razloga nije imao veće nabavke novih autobusa, prvenstveno zbog manjka novca za ove investicije, i da je bilo godina kad nije kupljen ni jedan autobus.

Izvor: 021
Foto: Pixabay