Početna Gradske teme Grad Novi Sad prvo platio 54 miliona za softver koji ne koristi,...

Grad Novi Sad prvo platio 54 miliona za softver koji ne koristi, a sad plaća i održavanje istog

0

Umesto da pronađu odgovorne za to što osam godina nije korišćen softver SAP koji je plaćen 54 miliona dinara firmi “B4B”, čelnici Novog Sada su ponovo angažovali istu firmu.

Kako piše portal Pištaljka, koji istražuje korupciju i zloupotrebe vlasti, firma “B4B” je angažovana u za usluge održavanja ovog softvera. Vrednost posla ovaj put je skoro pa dvostruko veća i iznosi 92 miliona dinara.

Po inicijalnom ugovoru koji je potpisan još u julu 2013. godine, “B4B” se zajedno sa svojim podizvođačem obavezala da će pustiti softver u rad za devet meseci. Iako se to nije dogodilo, novosadska uprava za komunalne poslove joj je, prema sopstvenom priznanju, platila ukupno 54.119.160 dinara.

Suvlasnik i direktor “B4B” Miroslav Gužvica svojevremeno je tvrdio da softver nije plaćen, a gradske vlasti odbijale su da dostave ugovor pod izgovorom da bi time ugrozile eventualni sudski spor.

Zbog toga što softver koji je trebalo da olakša i automatizuje planiranje budžeta, sprovođenje operativnih nabavki i upravljanje projektima, investicijama i kreditima nije bio u funkciji, gradske vlasti su u julu prošle godine formirale stručni tim za sagledavanje “činjeničnog i pravnog stanja i predlaganje načina rešavanja pravne stvari SAP ERP sistem pred nadležnim sudom u odgovarajućem postupku radi zaštite imovinskih prava i interesa grada Novog Sada”. Stručni tim činili su predstavnici gradske uprave i gradskog pravobranilaštva.

Pištaljka ni sa jedne adrese nije uspela da dobije dokumenta o radu ovog stručnog tima, ali je pravobranilaštvo saopštilo da ne postoji sudski postupak koji se vodi u vezi sa nabavkom programa SAP ERP.

Ishod rada ove radne grupe, kako se može zaključiti iz odgovora gradske uprave, je da je proteklog leta potpisan aneks 2 kojim je firma “B4B” dobila još 4.945.000 dinara za poslove migracije podataka i obuke za korisnike, a krajnji rok za izvršenje ovog posla određen za kraj godine.

Zanimljivo je da su i migracija podataka i obuka već plaćene i to još 2014. godine. U odgovoru gradske uprave koji je potpisao v.d. načelnika Zoran Stanojević piše da je aneksom predviđeno da se zbog protoka vremenskog perioda “izvrši dodatna migracija podataka i obuka korisnika softvera”, ali i da će privatna firma o “svom trošku” izvršiti sve kontrole i korekcije da bi softver proradio.

Pištaljka navodi da nije jasno kako to v.d. načelnik Stanojević smatra da firma “o svom trošku” radi nešto za šta joj je plaćeno godinama ranije, ali ni zašto je gradska uprava pristala da dva puta plati za migraciju podataka i obuke.

Pištaljka je pisala da je firma “B4B” 2019. godine promenila vlasništvo kada je 90 odsto udela u firmi, preko firmi “Enetel solušns” i “Koefik”, prešlo u ruke Nenadu Kovaču. Kovač, poznat kao “Neša Roming” je kontroverzni biznismen koji je bio umešan u neke od najvećih poslova u zemlji, kao što je uvođenje “Bus plusa” i nabavka bandera koje je EPS platio dvostruko više nego crnogorska elektrodistibucija. Deset odsto udela i dalje pripada Miroslavu Gužvici.

Firma “B4B” je novi posao održavanja SAP softvera u Novom Sadu od 92 miliona dinara dobila na tenderu kao jedini ponuđač. 021.rs je pisao da ova nabavka nije bila u planu javnih nabavki i da je uvrštena istog dana kada je tender i raspisan.

Za potrebe uvođenja SAP-a gradska uprava angažovala je i revizorsku kuću “Dilojt” kojoj je za izradu analize rada postojećeg sistema i predloga za nastavak rada u SAP ERP okruženju u junu 2019. godine platila oko 25 miliona dinara. Tako su ukupni troškovi za uvođenje ovog programa gradsku upravu do sada koštali više od 177 miliona dinara.

Firma “B4B” pruža slične usluge i drugim budžetskim korisnicima, pa je tako ove godine bila i jedini ponuđač na tenderu za održavanje, unapređenje i obuku za SAP ERP program beogradskog javnog komunalnog preduzeća “Infostan tehnologije”. Za ovaj posao im je dodeljen ugovor vredan 15 miliona dinara.

Udružena sa firmom “Aseko”, firma “B4B” dobila je i posao održavanja i razvoja SAP softvera u državnoj firmi “Srbija kargo” od 2021. do 2023. godine za 88,7 miliona dinara. Firma “Aseko” u javnosti je poznata po brojnim poslovima sa državom koje je dobijala dok je direktor firme bio brat premijerke Ane Brnabić. Zanimljivo je da se “Srbija kargo” za novu investiciju odlučila uprkos tome što poslednje dve godine beleži gubitke.

Podsetimo da je krajem ove godine, na pojedina pitanja u vezi sa ovim problemom, odgovore pružio član Gradskog veća za komunalne poslove Zdravko Jelušić, koji je, ovom prilikom za 021.rs rekao da će Novi Sad od 1. januara imati najsavremeniji informacioni sistem u svetskim okvirima.

“Imamo 17 informacionih sistema i bilo je potrebno da imamo ERP sistem. Prva nabavka (2013.) je bila za snimanje procesa, kao i podešavanje SAP-a, jer nisu isti procesi za Beograd, Berlin ili Novi Sad. Proces mora da bude usklađen sa našim postupcima i procedurama u skladu sa zakonima i gradskim odlukama. Sada su došle na red licence. Mi smo kupili pet testnih licenci u prvoj nabavci, a sada ne možemo da krenemo bez 150 licenci. Ovo je minimum koji je potreban da bi sistem funkcionisao i da bi zadovoljio potrebe. Odlučili smo se za HANA bazu, za razliku od Oracle baze, na kojoj su bili testovi, a koja je tri puta skuplja. Još jedan razlog zašto se odlučujemo za HANA bazu je taj što smo tokom prošlogodišnjeg hakerskog napada utvrdili da ono što je bilo na HANA bazi u SAP-u, nije bilo dirnuto. Dakle, kupujemo i bazu i licence koje su nam neophodne za rad”, naveo je Jelušić.

Prethodno je Jelušić za Dnevnik izjavio i da je prihvata svaku vrstu odgovornosti, po pitanju rokova i funkcionalnosti sistema.

Izvor: Pištaljka, 021.rs
Foto: Pixabay