Početna Gradske teme Grad podržava podsticajno roditeljstvo

Grad podržava podsticajno roditeljstvo

0

Međusektorsko radno telo za podršku podsticajnom roditeljstvu i razvoju dece na teritoriji Grada Novog Sada, kao povremeno radno telo Skupštine Grada Novog Sada, održalo je XII sednicu u Gradskom centru za unapređenje reproduktivnog zdravlja koji se nalazi u prostorijama Doma zdravlja “Novi Sad” u Almaškoj ulici br. 4.

Sednici je prisustvovala načelnica Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu Lidija Tomaš koja je i predsednica tog radnog tela, kao i članovi Međusektorskog radnog tela koje čine predstavnici Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu, Gradske uprave za zdravstvo, Doma zdravlja “Novi Sad” Novi Sad, Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Centra za socijalni rad Grada Novog Sada, Škole za osnovno i srednje obrazovanje “Milan Petrović” sa domom učenika i Predškolske ustanove “Radosno detinjstvo” Novi Sad. Podršku roditeljstvu i ranom razvoju dece Grad Novi Sad pruža u okviru projekta “Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu” koji zajedno sprovode Stalna konferencija gradova i opština Srbije – Savez gradova i opština Srbije i UNICEF.

Gradsko veće Grada Novog Sada utvrdilo je Mere za unapređenje podrške podsticajnom roditeljstvu i ranom razvoju dece dece u cilju unapređenja podrške roditeljima i deci, čiji su nosioci Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu Grada Novog Sada, Centar za socijalni rad Grada Novog Sada, Dom zdravlja “Novi Sad” i Predškolska ustanova “Radosno detinjstvo”.

Pomoćnica direktora za zdravstvenu delatnost Doma zdravlja “Novi Sad”, dr Ljerka Popov, je navela da je Centar renoviran i adaptiran za moderno i savremeno funkcionisanje i da u okviru Reproduktivnog centra postoje Škola za trudnice (mala i velika), Škola za bake i deke, Škola roditeljstva, Savetovalište za mlade, psiholog i ginekolog.

Mera za unapređenje podrške podsticajnom roditeljstvu i ranom razvoju dece “On-line Škola roditeljstva”, koju realizuje Dom zdravlja “Novi Sad” sprovodi se putem on-line edukacija, odnosno objavljivanjem podkasta na društvenim mrežama, You tube kanalu i zvaničnom sajtu Doma zdravlja “Novi Sad”, sa ciljem osnaživanja roditeljskih uloga u ranom razvoju kroz ravnopravno uključivanje oba partnera i povećanja učešća roditelja na on-line edukacijama. Škola roditeljstva treba da rezultira edukovanim roditeljima za pružanje emocionalne i kognitivne stimulacije detetu i pomaganje u razvoju samostalnosti deteta.

Podkasti za “On-line Školu roditeljstva” se nalaze na zvaničnom Youtube kanalu Doma zdravlja “Novi Sad” Novi Sad.

Izvor: NoviSad.rs
Foto: NoviSad.rs