Početna Gradske teme Gradonačelniku uručena Povelja Kola srpskih sestara

Gradonačelniku uručena Povelja Kola srpskih sestara

0

kolo srpskih sestara8

Povodom 25 godina od obnove rada Kola srpskih sestara u Novom Sadu, gradonačelniku Milošu Vučeviću je uručena Povelja Kola srpskih sestara, koja je ustanovljena 1922. godine, a naslikao ju je slikar Uroš Predić.

“Velika je čast dobiti priznanje od humanitarne organizacije koje ima plemenitu misiju i veoma dugu tradiciju. Humanitarna organizacija Kolo srpskih sestara Eparhije bačke u Novom Sadu funkcioniše već četvrt veka, od obnavljanja rada 1991. godine, a njene mnogobrojne aktivnosti uključuju dobročinstvo, milosrđe, kao i kulturni rad. Mnoge žene su svojim trudom i zalaganjem doprinele da se ime Kola srpskih sestara s ponosom pominje i da bude jedno od najstarijih humanitarnih udruženja na ovim prostorima. I Grad Novi Sad je prepoznao značaj njihovih aktivnosti, pa im je Skupština grada dodelila prestižno priznanje, Oktobarsku nagradu za 2015. godinu. Zahvaljujem se na Povelji i nadam se da će i mlađe generacije naših sugrađanki, nastaviti misiju slavnih prethodnica, zasnovanu na izvornim principima humanosti i dobročinstva”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Povelju je gradonačelniku uručila predsednica Kola srpskih sestara Eparhije Bačke Slavojka Todorov koja je istakla da se to priznanje dodeljuje značajnim i zaslužnim institucijama i pojedincima za podršku radu Kola.

“Ova Povelja nije dodeljivana od 1941. godine godine, jer je bio zabranjen rad Kola iz ideoloških razloga, tako da je ovo prvi put od Drugog svetskog rata da je nekome uručena. Mi ove godine obeležavamo jubilej, 25 godina od obnove rada u Novom Sadu, i želimo da se zahvalimo Gradu i gradonačelniku na dosadašnjoj podršci i razumevanju bez kojih ne bismo opstali”
, rekla je Slavojka Todorov.

Kolo srpskih sestara je volonterska, humanitarna organizacija, osnovana 1903. godine, koja je zbog ideoloških razloga, tokom decenija koje su usledile, sa radom prekidala više od jednog puta. Od 1991. godine, Kolo srpskih sestara je ponovo aktivno u Novom Sadu gde je ove godine proslavilo dvedesetpetogodišnjicu rada.

Autor: NsHronika