Početna Kultura Potpisivanje Ugovora o legatu Miodraga Kujundžića u Čitaonici Gradske biblioteke

Potpisivanje Ugovora o legatu Miodraga Kujundžića u Čitaonici Gradske biblioteke

0

Kujundzic0002

Ugovor o poklonu zaostavštine novinara i kritičara Miodraga Kujundžića biće potpisan u sredu, 7. decembra, u 12 časova, u Čitaonici Gradske biblioteke u Novom Sadu, između dr Jasne Jovanov, kćerke Miodraga Kujundžića, i direktora Gradske biblioteke u Novom Sadu Dragana Kojića.
Ugovorom će biti ozvaničeno osnivanje Legata rukopisne zaostavštine Miodraga Kujundžića. Legat će, pored rukopisa, prepiske, fotografija i odabranog knjižnog fonda iz porodične biblioteke, obuhvatiti i lične predmete ove značajne ličnosti novosadskog novinarstva.
Istoričar umetnosti po obrazovanju, Miodrag Kujundžić je veći deo novinarske karijere proveo u novosadskom listu “Dnevnik”, kao novinar, kritičar i urednik kulturne rubrike. Pored mnogobrojnih priloga objavljenih u dnevnim novinama, pisao je i za veliki broj časopisa, a objavio je i više knjiga kritika, proze i zbirki novinskih tekstova. Kao kritičar je pratio najznačajnije nacionalne festivale od osnivanja, poput Jugoslovenskih pozorišnih igara “Sterijino pozorje”, Filmskog festivala u Puli, “Malih scena” u Sarajevu i drugih, a kao pozorišni kritičar koncentrisao se prevashodno na novosadsku i vojvođansku scenu.

Kujundzic0003

Tokom skoro pet decenija rada imao je prilike da sarađuje sa značajnim ličnostima iz sveta umetnosti, o kojima je pisao i sa kojima je održavao kontakte, o čemu u njegovoj zaostavštini postoji veliki broj tragova.
Za uspešan rad više puta je nagrađivan i odlikovan, a pred kraj karijere ovenčan je Nagradom “Sterijinog pozorja” za kritiku. Danas ta nagrada (koja, nažalost, ove godine nije dodeljena) nosi njegovo ime. Pored pomenute nagrade za kritiku, čiji je ujedno osnivač, utemeljio je i nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Jugoslovenskim pozorišnim igrama “Sterijino pozorje”, koju dodeljuje dnevni list “Dnevnik”.

Nakon predaje celokupne rukopisne i bibliotečke zaostavštine, Gradska biblioteka će se, između ostalog, obavezati na obradu, digitalizaciju i prezentaciju ovog materijala, kao i na učešće u objavljivanju zbirke televizijskih kritika Miodraga Kujundžića. Pored ovog legata, porodica Miodraga Kujundžića je Biblioteci Univerziteta u Novom Sadu poklonila odabranu celinu od oko 400 knjiga, velikim delom na stranim jezicima, iz kućne biblioteke Miodraga Kujundžića.

Autor: Nshrnika