Početna Gradske teme Inovacija profesora sa FTN među devet najboljih u Italiji

Inovacija profesora sa FTN među devet najboljih u Italiji

0

Tim profesora sa Fakulteta tehničnih nauka i njihovih spoljnih saradnika, svojom idejom, odnosno startap projektom, plasirao se među devet najboljih, na nedavno održanom takmičenju startap projekata u Italiji. Reč je o inovativnoj tehnologiji, prototipu Reen-act aplikacije, koja omogućava mašinama da ocene glumačke sposobnosti ljudi.

Na takmičenju u Trentu, koje je organizovala jedna velika medijska kuća u Italiji, učestvovalo je 100 timova iz 14 zemalja sveta. Među njima je trojica profesora sa Fakulteta tehničkih nauka i njihovi saradnici, koji su tada predstavili ideju po kojoj bi se, uz pomoć računara i veštačke inteligencije, bolje razumele ljudske misli i osećanja.

Prva primena jeste bila da pomognemo glumcima, da bolje razumeju svoje idole i da bolje nauče da glume. Sledeća primena koju razvijamo jeste da pomognemo studentima i profesorima da bolje prenesu svoje znanje, u okviru ovih novih platformi za onlajn učenje, kao što je Tims ili Zoom, na taj način što ćemo pratiti koliko su studenti aktivni, tj. koliko učestvuju u komunikaciji -, kaže Srđan Vukmirović, profesor na Fakultetu tehničkih nauka, Novi Sad.

Cela suština ove aplikacije je da oceni koliko korisnici dobro odglume neku poznatu ili popularnu scenu iz neke serije ili filma, i da im na jedan automatski način prikaže koliko su oni to dobro uradili u odnosu na original -, kaže Milan Mirković, vanredni profesor na Fakultetu tehničkih nauka, Novi Sad.

Tim koji čine profesori Dubravko Ćulibrk, Srđan Vukmirović i Milan Mirković sa saradnicima, nastojaće da u budućnosti u potpunosti primene ideju, za šta im je, kako navode, trenutno najpotrebnija i finansijska podrška fondova i države.

Izvor: rtv.rs
Foto: Pixabay