Početna Gradske teme Inspekcija naložila obustavljanje vađenja rečnog nanosa u Futogu, podneće i prekršajnu prijavu

Inspekcija naložila obustavljanje vađenja rečnog nanosa u Futogu, podneće i prekršajnu prijavu

0

Inspekcija za zaštitu životne sredine naložila je firmi “Svetorog” da obustavi radove na priobalju Dunava u Futogu, a podneće i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv ove kompanije.

Kako se navodi u odgovoru koji je dobila “Futoška inicijativa” koja je ovu firmu prijavila, inspekcija nalaže zaustavljanje daljih radova na nasipanju i degradaciji parcele u koritu za veliku vodu.

Nalaže se i da svi budući radovi na predmetnom prostoru budu usklađeni sa namenom prostora, za šta su potrebni Uslovi zaštite prirode koje korisnik treba da ishoduje od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Neophodni su i uslovi i dozvole JVP “Vode Vojvodine“, Grada Novog Sada i JP “Vojvodinašume”:

Inspekcija će podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka Prekršajnom sudu u Novom Sadu – zaključuje se u odgovoru.

Podsetimo, na priobalju kod Futoga rečni nanos vade firme “Svetorog” i “Karin komerc“, a obe firme tu imaju i deponije. Udruženja za zaštitu prirode tvrdila su da je delovanjem kompanije “Svetorog” zaustavljen prirodni tok vode u rečni rukavac kod Futoga. Ova firma takođe koristi parcelu koja je u vlasništvu Autonomne pokrajine Vojvodine, a ne “Voda Vojvodine”, pa nema ni uslove da dobije vodnu dozvolu i saglasnost na bilo kakve radove, a problematični su i kamioni teškaši koji oštećuju nasip na putu do predmetne parcele.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay