Početna Gradske teme Interaktivna postavka “1918” u centru grada

Interaktivna postavka “1918” u centru grada

0

U centru Novog Sada, u Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici, juče je otvorena Interaktivna postavka “1918”, multimedijalna izložba posvećena najznačajnijim ličnostima i prelomnim događajima Prvog svetskog rata i Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Otvaranjem ove izložbe počelo je obeležavanje stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata i Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, dvodnevne manifestacije koju su zajednički pripremili Pokrajinska vlada i Grad Novi Sad. Izložbu su otvorili predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

– Četiri velike zavetne misli, koje smo nasledili od velikana tog vremena, i danas krase Vojvodinu, a to su sloboda, ravnopravnost, zajedništvo i napredak, i na tome ćemo nastaviti da gradimo našu budućnost – izjavio je Mirović.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da su ova dva dana važna ne samo za Vojvodinu, već za ceo srpski narod.

– Naša generacija ima privilegiju da obeleži stogodišnjicu ova dva velika jubileja i to je nešto što nikada ne smemo da zaboravimo – rekao je gradonačelnik Vučević.

Postavka u Dunavskoj ulici, predstavlja sedam događaja iz Velikog rata: Sarajevski atentat, početak Velikog rata, Kolubarsku bitku, Plavu grobnicu, proboj Solunskog fronta, heroine Velikog rata i oslobođenje Srbije. Putem mobilne aplikacije, posetiocekroz ove događaje “vode” velikani koji su obeležili te prelomne trenutke: Gavrilo Princip, Nikola Pašić, Živojin Mišić, srpski vojnik, kralj Aleksandar, Milunka Savić i kralj Petar Prvi.

Postavka u Zmaj Jovinoj ulici predstavlja dođaje koji su prethodili Prisajedinjenju Vojvodine Srbiji, velikane tog vremena, ali i manje znane junake koji su u borbi za slobodu dali ogroman doprinos. Izložbu prati i dramski program, u okviru kog 50 glumaca podseća posetioce na to kako je realizovana ideja Prisajedinjenja.

Izvor: Novisad,com
Foto: Pokrajinska vlada