Početna Gradske teme Spomenik Kralju Petru I Karađorđeviću postavljen na Trgu republike

Spomenik Kralju Petru I Karađorđeviću postavljen na Trgu republike

0

Spomenik Kralju Petru I Karađorđeviću postavljen je juče na Trgu republike.

Otkrivanje spomenika biće upriličeno u nedelju 25. novembra , u 11 časova. Tom prilikom, glumac Lazar Ristovski govoriće odlomak iz govora kralja Petra I srpskoj vojsci kod Prizrena.

Spomenik je visok oko 10 metara i nalazi se na zelenoj površini na Trgu Republike koja je tu napravljena pre nekoliko godina. Kralj gleda ka Vladičanskom dvoru, a postament je od mermera i na njemu piše tekst na ćirilici na sve četiri strane – i to na južnoj “Petar I Krađorđević 1844-1921”, severnoj “Kralj Srbije 1903-1918”, na zapadnoj (prednjoj strani) biće grb Kraljevine Srbije, a sa istočne “Ruma 24. novembar 1918, Novi Sad 25. novembar 1918”. Oko spomenika je postavljena podna rasveta.

Podsetimo, ovaj projekat vredan je skoro 30 miliona dinara, pošto je 12 miliona dato vajaru Zoranu Ivanoviću, 12 miliona livnici “Primus – BMJ”, 5,5 miliona “Šumadija granit” za kamenorezačke radove i još 2,1 milion dinara za popločavanje kroz redovne troškove održavanja. Odluku da se postavi spomenik srpskom monarhu donela je Skupština grada na predlog Saveta za kulturu pozivajući se na inicijativu od pre Drugog svetskog rata koja nikada nije realizovana.

Izvor i foto: 021