Početna Gradske teme Ištvan Pastor u poseti Privrednoj komori Vojvodine

Ištvan Pastor u poseti Privrednoj komori Vojvodine

0

U Privrednoj komori Vojvodine održan je sastanak predsednika Privredne komore Vojvodine Boška Vučurevića i predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora.

Pastor je tom prilikom istakao da je Privredna komora Vojvodine respektabilna institucija, koja vrlo uspešno između ostalog prati privredne tokove i egzaktno pokazuje stanje i presek privrednih kretanja u AP Vojvodini.

“Danas je to pitanje posebno značajno jer smo u proteklih godinu dana bili pod uticajem pandemije Kovida 19 koja i dalje traje. Pandemija je uticala kako na zdravlje stanovništva tako i na sve tokove poslovanja pa i na privredna kretanja”, rekao je Pastor.

Privredna komora Vojvodine može svojim rezultatima i analizama veoma brzo da prezentuje donosiocima odluka informacije o privrednim tokovima koji su za nama kao i predviđanja. Privredni pokazatelji u protekloj godini ukazuju na pad BDP-a u Republici Srbiji za 1,1 odsto.

Poredeći to sa okruženjem je podatak koji ne zabrinjava jer mnogo razvijenije privrede beleže bar između 5 i 10 odsto. To je rezultat i primenjenih mera koje su donete od strane Vlade Republike Srbije.

Podaci privrednih kretanja u AP Vojvodini pokazuju da je AP Vojvodina doprinela značajno takvim rezultatima – učinak industrije je 3% veći u odnosu na prethodnu godinu, a to se posebno odnosi na prerađivačku industriju. Primarna poljoprivredna proizvodnja ima veoma dobar učinak na ukupan rezultat.

Dobra je vest da u proteklih godinu dana nije došlo do pada zaposlenosti. Sa napretkom imunizacije ostaju očekivanja da će se i privredne aktivnosti vratiti u normalne tokove, istakao je Pastor dodajući da je Privredna komora Vojvodine i u proteklih godinu dana svojim aktivnostima bila tu da održi privrednu aktivnost i međunarodnu saradnju putem onlajn konferencija.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević izrazio je zadovoljstvo susretom sa predsednikom Skupštine AP Vojvodine Ištvanom Pastorom i ukazao da statistički pregled privrednih kretanja za 2020. godinu- godinu koju je obeležila pandemija Kovida-19 pokazuju da je privreda u Republici Srbiji a samim tim i u AP Vojvodini postigla zavidan rezultat.

Važno je apostrofirati rast industrijske proizvodnje u AP Vojvodini u 2020. koja beleži rast od 3 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Trgovina na malo beleži rast od 3,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Naš spoljnotrgovinski promet je oko 12 milijardi evra, a od toga je 6,1 milijarda izvoz.

Takvim rezultatima doprinela je poljoprivreda, a rezultati pokazuju da se beleži povećanje poljoprivredne proizvodnje 4,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Najveći izvozni poljoprivredni proizvod je kukuruz – 413 miliona evra je izvoz što kukuruz svrstava u strateški izvozni proizvod.

Treba apostrofirati i izvoz soje – izvezeno je oko 90 milona evra. Posebno bi hteo da naglasim da je zaposlenost povećana 2,2 odsto što znači da su se radna mesta očuvala. Uz mere Vlade Republike Srbije usmerene ka privredi pokazalo se da je privreda iznela posledice pandemije Kovida- 19 istakao je Vučurević.

Sastanku sa predsednikom Skupštine AP Vojvodine Ištvanom Pastorom prisustvovali su i sekretar Udruženja industrije PKV Zoran Trpovski, sekretar Udruženja usluga PKV Branislav Mamić i sekretar Udruženja poljoprivrede PKV Mladen Petković koji su prezentovali aktivnosti iz resornih oblasti a usmerene kao aktivnosti za pomoć privrednicima tokom pandemije.

Izvor: RTV
Foto: CMC