Početna Gradske teme Ivana Rosić iz Karlovačke gimnazije zlatna u kategoriji Hippo 4 na takmičenju...

Ivana Rosić iz Karlovačke gimnazije zlatna u kategoriji Hippo 4 na takmičenju iz engleskog jezika

0

Ivana Rosić nadmetala se sa više od 83.000 učesnika iz celog sveta, od kojih se 223. našlo u finalu takmičenja iz engleskog jezika. U kategoriji Hippo 4, Ivana je bila najbolje rangirana učesnica i zasluženo osvojila zlato.

“Dosta sam se pripremala, profesorica mi je stalno davala gradivo, ja sam to radila. Bili su kandidati iz celog sveta, moje cimerke u sobi su bile iz Egipta i iz Meksika, svi kandidati su se odlično družili, bilo je to jedno zaista predivno iskustvo sa svima njima”, rekla je učenica Ivana Rosić.

Brankica Ivkov, Ivanina profesorka engleskog jezika u Karlovačkoj gimnaziji, potvrđuje da sa takmičenja iz Rima nose najlepše uspomene, napominjući da nije bilo lako izboriti prvo mesto u jakoj konkurenciji. Veliki je uspeh to što, zbog dovoljnog broja bodova, Ivana prethodno nije morala na polufinale u Veneciju, već je prošla direktno u finale, koje se održalo od 27. do 30. septembra u Rimu.

“Nisam bila iznenađena jer je Ivana divna devojka, vredna i radna i stvarno ima izuzetno znanje kada je reč o engleskom jeziku, a sa druge strane, naravno da sam bila iznenađena kao i ona, verujem, s obzirom na to da je selekcija bila izuzetno jaka, tako da je tu reč najčešće o nijansama”, kaže profesorica engleskog jezika u Kralovačkoj gimnaziji Brankica Ivkov.

Nijanse su presudile u Ivaninu korist tokom nadmetanja koje se sastoji iz nekoliko delova, a za sedamnaestogodišnjakinju to je iskustvo koje će joj poslužiti i u narednim izazovima.

“Ima pet delova: pričanje, slušanje, čitanje i pisanje. Potom ima još dodatni hippo test koji je bio najteži i sve zavisi od kategorije u kojoj si”, rekla je Ivana.

Danas učenje engleskog jezika mora da se prilagodi savremenom načinu života i interesovanjima dece, pa je i takmičenje drugačije nego prethodnih godina. Obe su saglasne s tim da je Karlovačka gimnazija među najboljim, upravo ako se ide ka tom cilju.

“Deca danas, i sami znate, kada je reč o engleskom, niko ga ne uči kao nekada, deca ga prosto znaju, uspeju da ga nauče na raznim stranama, tako da je u smislu dostupnosti jezika i načina na koji se on uči, to sve ide mnogo lakše, pa su shodno tome kriterijumi jači”, kaže Ivkov.

Ivana i njena profesorka planiraju ponovo da se pripremaju za isto takmičenje, a na listi želja je i polaganje Kembridž ispita.

Izvor: rtv.rs
Foto: PrtSc/rtv.rs