Početna Gradske teme Izložba radova profesora i studenata Akademija umetnosti iz Kine i Srbije u...

Izložba radova profesora i studenata Akademija umetnosti iz Kine i Srbije u Novom Sadu

0

Izložba radova profesora i studenata Akademija umetnosti iz Kine i Srbije, čija je osnovna tema kulturna baština i njena savremena interpretacija, biće otvorena 21. maja, od 14 časova u Kulturnoj stanici Eđšeg u Novom Sadu pod nazivom “Nasleđe i kreativnost”.

Postavka će trajati samo jedan dan i biće otvorena za posete 24 sata.

Izložba se odvija u zajedničkoj organizaciji i pod pokroviteljstvom Univerziteta Union iz Pekinga i Univerziteta u Novom Sadu, a koorganizatori izložbe su Mreža kulturnih stanica i “Asocijacija za obrazovnu razmenu Srbija–Kina”.

Kineski radovi biće podeljeni u pet osnovnih grupa: predmeti čiji dizajn je zasnovan na savremenoj interpretaciji tradicionalnog kineskog zanata jingtalian (ova disciplina poznata je i pod nazivom Cloisonne i podrazumeva umetničku dekoraciju predmeta od metala, najčešće plemenitih, bojama sačinjenima od staklene paste); prikazi restauriranih drevnih kostima pronađenih u arheološkim iskopinama; radovi zasnovani na tradicionalnoj pekinškoj tehnici veza jingxiu; radovi koji primenjuju bojenje i štampu kroz primenu u tradicionalnoj kineskoj tehnici sečenja papira, a biće prikazana i nematerijalna kulturna baština u digitalnoj formi.

Radovi naših studenata, nastali u umetničkom dijalogu kao odgovor na radove studenata i profesora Univerziteta Union iz Pekinga, biće predstavljeni u formatu ambalaže i plakata.

Sa tri svoja rada koja predstavljaju savremeno viđenje naših tradicionalnih nošnji, na izložbi učestvuje i poznati umetnički fotograf Pavel Surovi.

U interaktivnom delu izložbe “Nasleđe i kreativnost” posetioci će imati priliku da pomoću VR naočara i VIVE ručke dožive virtuelno iskustvo tradicionalnog kineskog zanata jingtalian, ali i da učestuju na radionici kineskog sečenja papira (utorak, 21. 5. u 15 časova i sreda, 22. 5. u 11 sati).

Više od stotinu umetničkih radova koji će biti prikazani na ovoj izložbi, i njihovi autori, imaju ulogu kulturnih ambasadora, povezujući snove mladih ljudi iz Kine i Srbije, postajući živopisan prikaz kulturne i umetničke saradnje i razmene između dve zemlje. Ova izložba takođe unosi novu vitalnost i nadu u dugoročni razvoj prijateljstva između Kine i Srbije.

VR Cloisonne Museum

Zona interaktivnog VR iskustva uglavnom predstavlja digitalne radove koje su razvili nastavnici i studenti smera Digitalne medijske umetnosti Univerziteta Union iz Pekinga – za snimanje, reprodukciju i širenje veština nematerijalne kulturne baštine. “VR Cloisonne Museum” omogućava publici da izbliza ceni više remek-dela pekinške kloasone, noseći VR naočare i koristeći VIVE ručku. Posetioci će moći lično da iskuse svaki tehnološki detalj, od izrade baze do pozlate, i osete savršenu kombinaciju srca majstora i snage nauke i tehnologije.

Kinesko sečenje papira

Kinesko sečenje papira potiče iz prolećnog i jesenjeg perioda i perioda zaratnih država. Godine 2009. godine umetnost sečenja papira upisana je na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Profesori i studenti Fakulteta umetnosti Univerziteta Unije u Pekingu fokusiraju se na nasledstvo i inovacije veština presecanja papira, koristeći papir kao platno, makaze i noževe za rezbarenje kao četkice, te odlične tradicionalne kineske kulturne elemente kao što su maske Pekinške opere i Nebeskog hrama za stvaranje radova od papira koji sadrže “karakteristike vremena”, odražavaju “ukus Pekinga” i podrazumevaju “povoljne želje”, koje duboko odražavaju sreću i zadovoljstvo naroda za bolji život.

Izvor: rtv.rs
Foto: Arhiva