Početna Gradske teme Jestivi mikročipovi – revolucionarni patent u službi medicine

Jestivi mikročipovi – revolucionarni patent u službi medicine

0

Naučni tim sa novosadskog Fakulteta tehničkih nauka osmislio je revolucionarni patent koji može znatno olakšati posao lekarima prilikom lečenja i detektovanja različitih bolesti u našem organizmu. Reč je o jestivim mikročipovima koji mogu detektovati tačnu lokaciju kancera, unutrašnje krvarenje, telesnu temperaturu i snagu uzgriza ljudske vilice. Kako oni funkcionišu i od čega se prave?

Već nekoliko godina profesor Goran Stojanović sa svojim naučnim timom radio je na pronalasku preciznijeg i lakšeg načina detektovanja bolesti u organizmu.

Nakon brojnih konsultacija i neprespavanih noći, njihov trud urodio je plodom.

Oni su napravili jestive strujne žice i mikročipove, koji u budućnosti mogu biti od velike koristi kod medicinskih radnika, a pored toga, oni će na taj način biti konkurentni sa ostalim naučnim grupama u svetu.

“Mi jedini pravimo u ovom regionu elektronske komponente od hrane koju inače jedemo, sve sa ciljem da nemamo nikakvog zagađenja naše životne sredine jer klasične komponente koje inače bacimo, mogu da zagađuju životnu sredinu. Sa komponentama koje mi razvijamo, mi to ne činimo”, rekao je Stojanović.

Jestivo zlato i srebro su jedan od najvažnijih sastojaka neophodnih za njihovu proizvodnju.

Oni se putem posebnih mašina utisnu na ostatake hrane i tako postaju mikročipovi. Nakon procesa varenja, mikročip izbacimo iz ogranizma. A šta sve on može detektovati?

“Možemo da detektujemo parametre kao što su, na primer, mesta krvarenja ili promena PH vrednosti ili kancera ili povećane temperature. Kada ovo uvijemo, pojedemo i od oralne šupljine do želuca možemo da zabeležimo ove parametre koje sam malopre objasnio”, napomenuo je on.

Mikročipovi mogu biti od velike koristi kod stomatologa, gde mogu imati važnu ulogu prilikom postavljanja plombi i novih zuba.

Oni mere i snagu ugriza ljudske vilice, što je vrlo važno ukoliko je ona bila izložena nekoj ozbiljnijoj povredi.

Želja profesora Stojanovića i njegovog tima je da pronalasci što pre uđu u upotrebu i na taj način pomognu u boljem lečenju i spasavanju ljudskih života.

Izvor: RTV.rs/Nemanja Popadić
Foto: RTV/Nemanja Popadić