Početna Kultura “Anika i njena vremena” u SNP-u

“Anika i njena vremena” u SNP-u

0

Predstava “Anika i njena vremena”, inspirisana delima Ive Andrića, biće odigrana u Srpskom narodnom pozorištu (scena “Pera Dobrinović”) sutra, 6. februara, sa početkom od 19.30 časova.

Reč Ane Đorđević, rediteljke:

“Kriza je otvaranje procepa u pojavnoj, uređenoj, ustaljenoj stvarnosti, kroz koji kuljaju ovamo, k nama, naše unutrašnje beštije koje nismo prepoznali, pripitomili, kroz koji k nama dopire poziv da počnemo ozbiljno i mukotrpno da radimo da unapredimo sebe. Kriza je nužni produkt lažnog mira. Anikina vremena su vremena krize.

Svaka kriza je šansa da se postojeći poredak, van čoveka i unutar njega, unapredi. To znači da se iznova stvaralački pristupi životu, da se utvrdi da li postojeće forme ponašanja odgovaraju sadržajima u ljudskom duhu koji se usložnjavaju, da li savest alarmira da se kultura svakodnevnog života i međuljudskog opštenja istrošila, deformisala, da li radi protiv života, sklada i ljubavi unutar te zajednice, ili je treba menjati, kako bi svako dobio novu priliku da bude voljen i srećan.

Šansa da se stvari preispitaju i promene retko se dočekuje s radošću i spremnošću, jer promena traži učenje, a učenje je težak posao. Čovek je više sklon da živi stešnjenim, nepravednim, nesrećnim, ali poznatim i odobrenim načinom života, nego da rizikuje, veliki rad ga menja.

Krizu u Aniki i njenim vremenima ne izazivaju prirodne katastrofe širokih razmera, razorni ratovi ili egzistencijalna ugroženost stanovništva. Jedna ličnost, samo jedna ličnost i to žena, izaziva kobnu zarazu koja preti da rasturi domove, i to dodaje celoj krizi još jednu dimenziju – zavist u odnosu na toliku ličnu moć.

Anika je misterija. Cela njena ličnost je provokacija. Ali nju je stvorila upravo ta zajednica koja je se toliko boji.

Ona je žena rođena iz podsvesti mase koja je okružuje – kraljica svog carstva, nepokorna i svoja, zanosno mudra, lebdi iznad trivijalnosti, i uvek može da kaže “ne”, a to je sve što mnogi muškarci raznih uzrasta, pritisnuti brdima, obavezama, okoštalo formalnim odnosima, potajno sanjaju da budu. I ne samo muškarci! To sanjaju i žene, i zato joj se dive i mrze je, i zato je proteruju iz svojih života, nasilno i na svoju štetu.”

O Anikinim vremenima…

Stanko Korać:

“Analiza pripovetke Anikina vremena počinje od savršenog stila, koji gotovo da ima ritam klasične harmonije, ravnomerno sprovedene. Priču kazuje objektivni pripovedač, distanciran od događaja, tonom usmenog pripovedača, dosežući do mitskih okvira priče.”

Velibor Gligorić:

“Pakao je i u unutrašnjoj stvarnosti Anike, samo je u dubinama, jer Anika ćuti o svom intimnom životu. Ni oni koji su joj najbliži ne poznaju je. Znaju samo za njenu magičnu lepotu i za njen izazovni prkos, njene eksplozivne, neobične ćudi. Ni pripovedač ne otkriva tajnu njene magije i vlasti nad ljudima. Pripoveda o njenoj lepoti poput legende kao o čudu koje se dogodilo.”

Vesna Krčmar:

“Andrić teži mitskom – sudbinskom, dalekom, večnom… Ako se lepota ne dodirne, otvara se put ka nasilju, ubijanju, ludilu, samoubistvu. Nije dovoljan samo dodir lepote, jer iz tog dodira bi trebalo da nastane vedrina duše, radost, bezbrižnost, da potre egoizam ne vodeći pri tom u autodestrukciju, da donese sreću bez samozaborava ili nadmenosti moći. Lepota treba da izaziva ljubav, da se njome zaštiti, da se njome ispunjava i da sama bude njome ispunjena. U trenutku kada se događa suprotno, umesto ljubavi – sve i svakad bude preliveno mržnjom. To je dokaz posrnulosti sveta.”

Cena ulaznice je 1000 dinara, ali se odobravaju popusti, kao i gratis ulaznice.

Popusti:

30% – Za učenike, studente i penzionere, važi samo za jednu ulaznicu (uz đačku knjižicu, indeks ili ček od penzije), kao i za organizovanu posetu (najmanje 20 posetilaca).

20% – Za ustanove, udruženja, organizacije i firme, važi samo za organizovanu posetu (najmanje 20 posetilaca).

Gratis ulaznice se odobravaju po sledećem ključu:

Za organizovanu posetu od 20 posetilaca, odobrava se 2 gratis ulaznice; 30 posetilaca – 3 gratis ulaznice; 40 posetilaca – 4 gratis ulaznice, itd.

Plaćanje ulaznica se može izvršiti putem fakture, kao i gotovinski na biletarnici pozorišta.

Izvor: Gradskeinfo.rs
Foto: snp.org.rs/prtsc