Početna Gradske teme Kisić Tepavčević: Obolevaju svi koji to dozvole

Kisić Tepavčević: Obolevaju svi koji to dozvole

0

Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je juče da je sada, što se tiče virusa korona, sve na individualnoj proceni rizika i da nijedan zakon ni propis ne može biti iznad sopstvene želje da se ostane zdrav i sačuva porodica.

“Obolevaju svi koji to dozvole i nalaze se na manjoj udaljenosti od metra od izvora zaraze, a da pri tom ne koriste sredstva zaštite”, rekla je Tepavčević.

Tepavčević je rekla da je jako bitno da se zna da se u najvećem delu Srbije bolest ne prijavljuje – u nekim delovima poput Vojvodine čak i tri nedelje, ali i da postoje određena područja u kojima se svakodnevno beleže dvocifrene vrednosti pozitivnih na virus korona.

“Kada je u pitanju 96 novih slučajeva, preko dve trećine registrovanih je na području Beograda, a epidemiološka istraživanja pokazala su da se radi uglavnom o okupljanjima u zatvorenim prostorima i kontaktu sa osobama zaraženim na takvim mestima”, rekla je ona i dodala da je važno to što se kod najvećeg broja ljudi može utvrditi tačno način na koji su se zarazili.

Prema njenim rečima, važno je da i više od 80 odsto evidentiranih nema simptome ili se radi o blagom obliku kliničkog ispoljavanja.

Podsetila je da danas po kliničkim karakteristikama i manifestacijama infekcija nema istu sliku kao u martu i aprilu, ali kao i tada, oboljevaju svi bez obzira na pol, starost i zanimanje.

Ponovila je da su držanje fizičke distance, redovno pranje ruku i nošenje maske u zatvorenom prostoru efikasne i spasavaju živote, i naglasila da sada ne smemo da se bojimo lične odgovornosti.

Izvor: Tanjug
Foto: Prinscreen